Малки късчета пластмаса се просмукват в атмосферата и се пренасят

...
Малки късчета пластмаса се просмукват в атмосферата и се пренасят
Коментари Харесай

Учени откриха микропластмаса в арктически лед

Малки парченца пластмаса се просмукват в атмосферата и се придвижват на хиляди километри до някои от най-отдалечените кътчета на планета, оповестяват Асошиейтед прес и Ройтерс, базирайки се на проучвания на учени от Съединени американски щати, Швейцария и Германия.

Европейските експерти са разкрили "огромни концентрации " на микропластмаса в арктически лед, както и в Алпите в Бавария и Швейцария. Проби от арктическия архипелаг Свалбард съдържат до 14 400 частици на литър. Най-висока централизация на микропластма - 154 000 частици на литър, е регистрирана в проби, взети край недодялан път в Бавария.

Учените означават, че микропластмасата доближава до отдалечените арктически райони по въздуха и пада на повърхността, когато вали сняг.

Опасенията по отношение на замърсяването на околната среда с микропластмаса се усилват, като учените към момента не са определили резултата върху хората и дивата природа.

В рамките на експедиция с ледоразбивач под управлението на експерти от университета на Роуд айлънд, Съединени американски щати, микропластмаса е открита в проби от протока Ланкастър, в Канадския арктически архипелаг, за който се е предполагало, че е задоволително далечен и изолиран и надлежно предпазен от сходно замърсяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР