Малки и все още растящи. Освен икономиката на Шумен като

...
Коментари Харесай

Най-големите компании в Шумен: Алуминий, селскостопански продукти и бързооборотни стоки

Малки и към момента растящи. Освен стопанската система на Шумен като цяло такива са и компаниите в региона. Обобщението важи както за профила на бизнеса в района - формиран в голямата си част от микрокомпании, по този начин и за представителната група на най-големите 100 локални сдружения.

През 2019 година приходите на водещите 100 компании в региона нарастват с 8.71% по отношение на миналата - от малко под 2.5 милиарда лева до 2.7 милиарда лева Увеличението е съизмеримо с достижението на националните топ 100, които в последната предкризисна година регистрираха 8.8% растеж. А в подтекста на последвалата пандемията рецесия, спрените поръчки от външните пазари и замразяването на проектите на много вложители данните за 2020 година, които следва да бъдат оповестени в идващите седмици и месеци, сигурно ще очертаят много по-мрачна картина и за националната, и за локалната стопанска система. Областта в цифри

Иначе за скромния размер на шуменския бизнес приказва фактът, че даже общият оборот на всички над 7200 сдружения от региона, който за 2019 година е 4.3 милиарда лева, е надалеч под приходите на най-голямата компания в страната - рафинерията на " Лукойл " в Бургас, която за същата година регистрира приходи от близо 6.4 милиарда лева Съпоставено с приходите на всички 361 хиляди компании в страната, които по данни на Национална агенция за приходите за 2019 година са общо 382 милиарда лева, в процентно изражение приносът на шуменския бизнес е малко над 1%. А единствено два от представителите на локалния бизнес намират място в националния топ 100 - водачът в производството на алуминиеви произведения " Алкомет " и групата за бързооборотни артикули " Фикосота ".
Автор: Капитал
Показателно е и това, че половината от регистрираните общо 4.3 милиарда лева доходи на фирмите от региона са съсредоточени в най-големите 100 компании, които за 2019 година записват общо 2.7 милиарда лева И даже и в тази група половината от съвкупния оборот е на сметките единствено на водещите 10 локални сдружения.

Все отново, въпреки и дребен, локалният бизнес се развива добре. За три четвърти от най-големите 100 компании в района 2019 година е донесла растеж на продажбите - което е съизмеримо с постигнатото от лидерската стотица в народен мащаб. Сходно е представянето и във връзка с финансовите резултати - в последната година преди рецесията на загуба са работили 13 локални компании по отношение на 14 в националния топ 100. В номинално изражение общата облага на водещите 100 сдружения в Шумен нараства с 26.72% и през 2019 година е 109.1 млн. лева Рентабилността също пораства и за интервала е 4.03%, съпоставено с 3.46%, реализирани от същите 100 компании година по-рано. Към 2019 година в най-големите 100 компании в Шумен са били заети над 14 хиляди души.
4.3 милиарда лева са общите доходи на записаните в Шуменска област компании. Това е единствено 1% от генерирания от бизнеса оборот в страната. Градове Варна, Шумен Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България. Акценти от изданието: > Туризъм в последната минута > Морската градина – метод на (зло)употреба > Най-късата автомагистрала в България > Пътуване до Земята на първите > Да върнеш блясъка на историята Разгледайте цялостното наличие по-долу.
Метали, търговия и селско стопанство

Погледнато като брой, най-многочислени в челната стотица са сдруженията с активност в региона на търговията и селското стопанство - дружно те заемат близо половината от класацията. Още близо една трета пък образуват представителите на секторите метали, химия и храни и питиета.

Макар и да са едвам една десета като брой обаче, фирмите, които работят в областта на металите, са безспорни първенци по генерирани доходи - общият им оборот за 2019 година е 633.4 млн. лева А най-голямата заслуга за това е на водача в класацията " Алкомет ", чиито приходи за годината са 353.4 млн. лева Алуминиевият първенец
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР