Малки и средни предприятия в граничните области на България и

...
Малки и средни предприятия в граничните области на България и
Коментари Харесай

ЕС дава до 100 000 евро за предприятия в граничните области на България и Сърбия

Малки и междинни предприятия в граничните области на България и Сърбия ще бъдат подпомагани с безплатни евросредства от 2021 година Това оповестиха от пресслужбата на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).
Финансирането ще бъде по Програма за трансгранично съдействие Interreg - ИПП България - Сърбия 2021-2027, която се чака да бъде утвърдена до края на идната година.

Темата е била обсъждана по време на първото съвещание на Съвместната работна група за създаване на бъдещата стратегия. Форумът е бил управляван от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова и Михаило Дашич - помощник-министър по европейската интеграция на Република Сърбия.

Малките и междинни предприятия ще могат да получават безплатно средства по планове до 100 000 евро при облекчени процедури за подкрепяне и модернизиране на производството, повишение на потенциала и постигане на нови пазари, повишение на конкурентноспособността и други

30% от бюджета на програмата в идващия интервал може да бъде ориентиран към реализирането на огромен стратегически план сред двете страни, като задачата е реализиране на по-голям резултат от вложенията.

Очаква се да се финансират планове посредством опциите на тематична цел 5 - Европа покрай жителите. Запазва се териториалният обсег, като от българска страна това са областите Видин, Монтана, Враца, София област, Перник и Кюстендил, а от сръбска - Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня.

И в идващия интервал финансирането от Европейски Съюз се резервира в размер на 85 на 100, като се вкарват редица ограничения за облекчение на бенефициентите и понижаване на административната тежест.

Към днешна дата сред двете страни се извършват планове за близо 26 млн. евро.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР