Малки и средни предприятия могат да се възползват от 50

...
Малки и средни предприятия могат да се възползват от 50
Коментари Харесай

Малки и средни предприятия могат да се възползват от 50 хил. лв. безвъзмездно финансиране

Малки и междинни предприятия могат да се възползват от 50 хиляди лева безплатно финансиране за излизане на фондовата борса. Официалния старт на самодейността бе даден през днешния ден от заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев, ръководителят на Комисията по енергетика в Народно събрание Делян Добрев, заместник-председателят на Съвета на шефовете на Българска фондова борса Васил Големански и заместник-изпълнителният шеф на Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия Александър Минев.

„ От през днешния ден на уеб страницата на организацията е оповестена подробна информация за схемата, с цел да могат фирмите да се срещнат с тях, а от септември стартира и физическото подаване на плановете “, заяви зам.-министър Манолев. По думите му финансирането по схемата ще се реализира чрез даването на ваучери на стойност 50 000 лв., а сходна самодейност се осъществя за първи път в страната.

„ За сполучлива емисия ще се смята набирането на капитал, еднакъв на или по-голям от 500 000 лева, или цената на десетократния размер на ваучера “, изясни Александър Манолев и добави, че се чака да се осъществят 15 млн. лева вложения в български дребни и междинни предприятия в следствие от схемата, или активиране на 10 пъти повече средства от инвестиции обществен запас.

" През последните години имаме приблизително по една нова компания на година, която излиза на борсата. Чрез тази стратегия, единствено с първичния ѝ бюджет, най-малко 32 компании ще излязат на борсата. Така че нейният резултат ще е осезателен за финансовия пазар в България, а ние не би трябвало да губим време за неговото развиване “, означи ръководителят на енергийната комисия в Народно събрание Делян Добрев.

„ 81% от обществените компании на БФБ са дребни и междинни компании. Убеден съм, че тази ваучерна скица ще подтиква още повече такива компании да набират капитал през борсата, с цел да влагат в своето развиване и напредък “, разяснява Васил Големански.

Общият показателен бюджет на ваучерната скица за даване на услуги за издаване на скъпи бумаги на финансовите пазари възлиза на 3 911 660 лв. (2 000 000 евро), като с днешното събитие започва осъществяването на план на стойност 1,6 млн. лева

На този стадий задачата е да се стартира с първите предприятия, които да емитират скъпи бумаги и надлежно ваучерите им да бъдат изплатени и по-късно има подготвеност да се подпише втори контракт за потреблението на цялата планувана сума. Бюджетът е обезпечен по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “.

Финансирането по схемата ще се реализира чрез даването на ваучери на стойност 50 хиляди лв., като бенефициент ще бъде Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия (ИАНМСП).

Тя ще управлява процеса и ще набира заявки за приемане на ваучер. Ваучерът ще е с годност 9 месеца като през този интервал фирмите би трябвало да получат утвърждение на капиталовия проспект за издаване на скъпи бумаги от КФН и да разгласят, и да осъществят сполучлива емисия за набиране на капитал (първично обществено предлагане), посредством фондовата борса или посредством метода букбилдинг.

Ваучерът ще се изплаща на капиталовия медиатор при осъществена сполучлива емисия. От през днешния ден започва осъществяването на плана като към този момент е оповестена подробна информация по процедурата на уеб страницата на ИАНМСП, а през септември ще стартира и физическото приемане на плановите оферти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР