Малки фирми за производство на чанти у нас са на

...
Малки фирми за производство на чанти у нас са на
Коментари Харесай

На крачка от фалит са малки фирми в Благоевградско

Малки компании за произвеждане на чанти у нас са на ръба на оцеляването. За една година, откогато сме в пандемия, производството е намаляло фрапантно, както и служащите заети в него. Износът за чужбина е спрял, а търсенето на българския пазар е едва освен поради пандемията, само че и поради вноса на стока от Китай и Турция.

Преди три години в шивашкия цеха за чанти на Крум Бицов в Дупница са работили 50 души, а в този момент единствено 8. Близо 80 % от стоката е изнасяна за Гърция, 20 % се е осъществила на вътрешния пазар. За да оцелее през последната една година, притежателят е бил заставен да понижи цената на продуктите с близо 50 %.

" Гърция е затворена изобщо от 1 година и половина не сме изнесли 1 чанта за Гърция, българският пазар е мощно ограничен. Причината е, че продукта, който предлагаме, е човек би трябвало да има мотив от събиране, прием, от женитба, кръщене - такива мероприятия бяха неразрешени и хората нямаха потребност от продуктите ", сподели притежателят на шивашки завод за чанти Крум Бицов.

Преди три години в този шивашки завод са се произвеждали по 10 000 чанти на месец, а в този момент едвам 2000.

" Имам завод, имам машини, имам материал, имам и няколко хора, на които мога да разгадавам и реших, че би трябвало да продължа да работя и да създавам чанти, да предлагам на по-ниска цена. Съответно продадох част от машините, с цел да мога да освободя средства и по този метод оцелях ", сподели Крум Бицов.

Собственикът на шивашкия завод признава, че не може да се конкурира с вноса на чанти от Китай и Турция.

Вижте още във видеото.

Репортер: Елена Чимева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР