Малки деца, майки с бебета, възрастни хора – дори домашни

...
Малки деца, майки с бебета, възрастни хора – дори домашни
Коментари Харесай

Как работи кризисният център за бежанци на Централна гара в София?


Малки деца, майки с бебета, възрастни хора – даже домашни любимци. Средно дневно през ситуационния център на централната жп гара минават сред 150-200 бежанци от Украйна.

„ Това са хора, които бягат от война, те имат потребност от състрадание, усмивка, помощ “, счита доброволецът на БЧК Камен Кръстанов.

Имат потребност и от документи за краткотрайна протекция. Хората, които първи посрещат украинските жители са доброволците на Червения кръст. Джефри е от Белгия, а работи у нас като IT специалист по киберсигурност. В свободното си време оказва помощ по избор.

„ Комуникацията ни с бежанците е най-вече с езика на тялото и даже да не са споделили и думичка, разгадавам какво желаят да ми кажат и знам от какво имат потребност “, описа той.

За към 20 минути се издават документите на търсещия краткотрайно леговище у нас.

„ Идва чужденецът, дава си интернационалния паспорт, записва се, попълнят се нужните документи. След това се прави фотография с уеб камера, поставя автограф и най-после се издава регистрационна карта “, изясни комисар Румен Спасов от Дирекция „ Миграция “ в „ Гранична полиция “.

От Министерство на вътрешните работи припомнят, че картата за краткотрайна протекция важи в период до една година, като началната дата е 24 февруари – денят, в който стартира войната.

Доброволците от БЧК са обезпечили походни кревати, чисти чаршафи, храна и вода за фамилиите, които идват късно на гарата и няма къде да пренощуват. Почти непрекъснато доброволците са на терен и благодарят на всички, които ги поддържат.

Властите чакат натоварен бежански поток и в идващите месеци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР