Малки аптеки готови за протест Идеята за премахването на таксата

...
Малки аптеки готови за протест Идеята за премахването на таксата
Коментари Харесай

Малки аптеки готови за протест

Малки аптеки подготвени за митинг
Идеята за премахването на таксата от 2 лева за обработката на протоколите на скъпоструващите медикаменти, която сега НЗОК заплаща на аптеките, е с цел да насочи пациентите към тъкмо избрани вериги.

С това предложение се обслужва нечий корпоративен интерес и не е в полза на пациентите. Зад тази теза застанаха в ефира на БНР Антон Вълев – ръководител на Националната аптечна камара, и ръководителят на пациентски организации „ Заедно с теб “ Пенка Георгиева.

От аптечната камара анонсираха, че предстоят митинги, а пациентските организации показаха безапелационна поддръжка.

Заместник здравният министър Жени Начева съобщи след диалози с представители на сектора, че има подготвеност от огромни вериги аптеки да се откажат от тези 2 лева за обработката на протоколите. По този мотив Вълев разяснява: „ За мен е доста любопитно по какъв начин в постройката на министерството или отвън него се организират диалози с някого, като за тези диалози не са известени нито Фармацевтичният съюз, нито ние като аптечна камара, нито Асоциацията на притежателите на аптеки. Много е забавно с кого тъкмо се среща екипът на министерството, с цел да предлага някакви ограничения, които ни карат да се усмихнем “. По думите му това е популистка политика. Той акцентира, че е доста евентуално аптеките да се откажат да работят с тези медикаменти.

Георгиева съобщи, че от през вчерашния ден пациентите са извънредно обезпокоени от тези хрумвания на НЗОК. „ Премахването на тази такса и отнемането на отстъпките, които ще отидат в интерес на НЗОК от отчасти финансираните медикаменти, ще докара до отвод на много дребни аптеки в дребните градове да работят с тези скъпи лекарства, тъй като те ги закупуват и парите си получават след най-малко един месец. Пациентите считат, че с това предложение се обслужва само и единствено нечий корпоративен интерес “.

С това изказване се съгласи и Антон Вълев. „ Когато се отстрани финансовият инструмент, с който равнопоставено се обслужват протоколите, и по едно и също време с това същият този ви каже, че води едни секрети диалози с избрана незнайна и неспомената група вериги, това не значи ли, че в действителност страната посредством регулацията ще каже: „ Всички пациенти от на следващия ден стартирате да ходите единствено в тези вериги, те са наши другари “, най-вероятно тези вериги заплащат за избори “, съобщи Вълев.

Министърът и шефът на НЗОК би трябвало да оправят контрола, безапелационна е Георгиева. По думите й Касата няма административен потенциал. Вълев акцентира, че аптеките в страната са към 3600, от които 2200 имат контракт с НЗОК. Тези, които се афишират като вериги аптеки, са единствено 500 и са съсредоточени единствено в огромните градове, означи той.

"Когато махнете таксата, всичките тези близо 1700 аптеки ще спрат да извършват протоколите. Всички тези пациенти ще би трябвало да пътуват до огромните градове. В един миг ще настане писък и незабавно ще се извади аварийният ход, който в действителност е идната стъпка - това е остаряла фантазия на избрани корпоративни играчи - да се каже: "Премахваме ограничаването един притежател да има единствено до 4 аптеки, легализирайте веригите". След това ще предложат въвеждане на мобилни аптеки, вид микробуси, с цел да можем да обслужим дребните обитаеми места, което ще е безусловно нарушаване на фармацевтичните правила и такова нещо няма никъде", акцентира Вълев./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР