Малката островна държава Тонга в Тихия океан бе опустошена от

...
Малката островна държава Тонга в Тихия океан бе опустошена от
Коментари Харесай

Циклонът Гита опустоши тихоокеанската островна държава Тонга


Малката островна страна Тонга в Тихия океан бе опустошена от тропическия циклон Гита, връхлетял предходната нощ, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Според новозеландското радио, циклонът е бил от 4-а категория по мощ, като поривите напразно в епицентъра му са достигали скорост от 54 метра в секунда, или над 200 км/ч. Около 70 на 100 от домовете и постройките в Нуку'Алофа - столицата на кралство Тонга, са изцяло или отчасти разрушени. На множеството места по островите няма ток. Повалени са доста дървета и електрически стълбове.

Тонга се състои от към 170 острова, разпръснати на десетки и стотици километри един от различен в югозападната част на Тихия океан, с обща повърхност от към 750 кв.км и с население от 107 хиляди души. над 70 на 100 от популацията живее на основния остров Тонгатапу, който е и най-вече потърпевш от стихията.

За жертви и съществено потърпевши към този момент не се оповестява, само че десетки хора са потърсили здравна помощ. Много нисколежащи елементи на островите са залети от вода, като в това време страната изпитва изострен дефицит на питейна вода.

Циклонът продължава да се усилва, движи се на запад и се чака тази нощ да удари южните острови на архипелага Фиджи, като избегне столицата Сува и огромните градове там, ситуирани по северните острови.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР