Малка група сателити Starlink имат проблем и ще бъдат деорбитирани(снимка:

...
Малка група сателити Starlink имат проблем и ще бъдат деорбитирани(снимка:
Коментари Харесай

Стотици сателити Starlink ще паднат на Земята


Малка група спътници Starlink имат проблем и ще бъдат деорбитирани
(снимка: SpaceX)

Космическата компания SpaceX разгласи , че ще отстрани от орбита 100 спътника Starlink от първо потомство , заради евентуален недостатък, който в даден миг може да докара до цялостния им отвод.

Въпреки че спътниците не престават да действат, компанията е решила да ги деорбитира, заради риск от загуба на по-нататъшен надзор над тях при положение на цялостна щета на оборудването, заяви PCMag. От SpaceX не прецизират за какъв недостатък става въпрос.
още по темата
„ Екипът на Starlink е разпознал общ проблем в тази дребна група спътници, който може да усили вероятността от щета в бъдеще ”, гласи формалното известие.

SpaceX твърди, че загубата на 100 спътника няма да повлияе на качеството на услугата за клиентите на Starlink, защото мрежата като цяло има повече от 5400 функциониращи спътника.

Освен това дезактивирането на спътниците не съставлява опасност за популацията, защото те ще изгорят в плътни пластове на атмосферата по време на спускането.

„ Сателитите Starlink, заради своята структура, могат да бъдат изведени от употреба [безопасно], което значи, че рискът за хората на земята, във въздуха или в морето от сателит, излизащ от орбита, е на практика нулев, защото спътниците изгарят по време на наново влизане в атмосферата ”, разяснява SpaceX.

Компанията съобщи също, че мрежата Starlink е проектирана да бъде безрискова в космоса. Всички спътници са оборудвани със система за „ самостоятелно отбягване на конфликт ”, както и с йонни мотори, което им разрешава да маневрират в околоземната орбита.

Според изчисленията, след към пет години работа спътникът Starlink ще напусне орбитата и ще изгори в атмосферата, даже в случай че загуби способността си да прави маневри.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР