Малка група афганистанки се събраха днес на протест в столицата

...
Малка група афганистанки се събраха днес на протест в столицата
Коментари Харесай

Афганистанки протестираха срещу забраната за достъп на жени до университетите

Малка група афганистанки се събраха през днешния ден на митинг в столицата Кабул против възбраната, наложена от талибанския режим, дамите да посещават университетите в страната, съобщи Франс прес, като се базира на участничка в демонстрацията.

На видеокадри, с които организацията разполага, протестиращите дами скандират " Права за всички и за всеки ". Двайсетина дами с хиджаби, а някои и с маски, се събрали в отбрана на правото си на обучение, с вдигнати юмруци.
 

— Ehsanullah Amiri (@euamiri)

" Някои от дамите са били арестувани от служителки на реда, като две от тях след това били освободени, само че доста остават в ареста ", сподели една от демонстрантките, поискала анонимност.

Протестите на дами в Афганистан стават все по-малко след арести при започване на годината. Участничките рискуват да бъдат арестувани и да станат жертва на принуждение, показва Агенция Франс Прес.

Демонстрацията в началото е била планувана в кампуса на Кабулския университет - най-голямото и влиятелно висше образователно заведение в страната, само че след това мястото е било променено поради разполагането на огромен брой въоръжени чиновници по сигурността.

" Афганистанските девойки са мъртви хора... те плачат с кървави сълзи. (Талибаните - б. ред.) употребяват цялата си мощ против нас, опасявам се, че скоро ще разгласят, че нямаме право да дишаме ", разяснява студентка по публицистика от западния град Херат.

Министърът на висшето обучение Неда Мохамад Надем даде разпореждане държавните и частните университети в Афганистан да спрат достъпа на студентки до лекции за неопределен срок.

В. " Уолстрийт джърнъл " заяви, че на среща на министерствата на образованието и за поощряване на добродетелта и попречване на порока учители и шефове са били известени, че към този момент няма да преподават въобще на девойки, което значи възбрана на достъпа на дамите даже и до начално обучение. След оповестяването на решението девойките от учебните заведения в столицата Кабул са били изпратени по домовете си.
Това е следващото посягане против правата на дамите в Афганистан, откакто към този момент беше неразрешено девойки да посещават междинните учебни заведения, показва Агенция Франс Прес. Решението шокира младите дами в страната и провокира остро наказание от интернационалната общественост.
След края на 20-годишната война със Съединени американски щати и НАТО талибаните се върнаха на власт в Афганистан през август 2021 г. 
През последните месеци ислямските фундаменталисти започнаха многочислени стъпки за ограничение правата на дамите, които към този момент нямат право да заемат публични длъжности и са принудени да стоят вкъщи против минимално заплащане. Афганистанките не могат да излизат без компаньон родственик от мъжки пол и би трябвало да са покрити с бурка или хиджаб. Миналия месец им беше неразрешен достъпът до паркове, градини, спортни зали и публични бани.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР