Малка част от общините могат да поддържат пътните си участъци.

...
Малка част от общините могат да поддържат пътните си участъци.
Коментари Харесай

Хасан Азис: Имаме хронична зависимост на местната власт към правителството

Малка част от общините могат да поддържат пътните си сектори. Само 4-5 са такива общини, които могат да се грижат за републиканската си пътна мрежа и то добре. Общините би трябвало да са равнопоставени. Това сподели кметът на Кърджали Хасан Азис в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

Той добави, че Кърджали е общината с максимален брой села - 117. Селата, които се намират покрай центъра на града са на към 4-5 км. Трябва да се погрижим за снегопочистването и за ремонта на пътищата, а това ще е мъчно. По думите на градоначалника има общини, които са в неравнопоставено състояние.

„ Републиканската пътна мрежа е 20 000 км. Общинската е 19 5000 км. 90 милиона лв. е сумата от страната за републиканската пътна мрежа. От налозите на жителите 1 лев отива за общинската, 9 за републиканската. Как страната ще успее да даде на общините приходоизточник за положително поддържане на пътищата? Нужна е деценрализация и финансова самостоятелност на общините “, безапелационен е Хаса Азис.

Той сподели още, че се дават обещания, която надвишава опциите на общините. „ Имаме хронична взаимозависимост на локалната власт към държавното управление “. И продължи: „ Общините желаят от държавното управление към 2% от Данък добавена стойност да се разпределят към бщджетите им или 2% от акцизите на горивата да отидат към общините, с цел да могат да се поддържат пътищата “.

На въпрос дали ще се стигне до повдигане на налозите, Хасан Азис сподели: „ Не имам вяра дори сътрудниците да усилят републиканските налози и такси преди локалните и европейските избори. Моята прогноза е, че в идващите месец-два ще има лавина от общини, които няма да могат да се грижат за републиканската пътна мрежа, само че ще го създадат, тъй като ги задължават. След изборите ще се стигне до връщане на републикански пътища на страната “, предвижда той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР