Малийската футболна легенда Салиф Кейта, „Черната пантера“ на Сент Етиен, почина на 76

...
Бившият нападател на Мали, Марсилия и Сент Етиен Салиф Кейта
Коментари Харесай

Бившият нападател на Мали, Марсилия и Сент Етиен Салиф Кейта почина на 76-годишна възраст в събота, каза министърът на спорта на страната пред АФП.

Министър Абдул Касим Ибрахим Фомба каза, че Кейта е починал в столицата Бамако, където също е роден.

Кейта се пенсионира през 1980 г. след успешна клубна кариера във Франция.

„Светът на спорта в Мали и специално футбол предават своите съболезнования на семейството на Салиф Кейта, а също и на малийската нация“, заяви Малийската футболна федерация (FEMAFOOT) в Twitter, който беше преименуван на „X“.

Кейта спечели титлата на френската лига три пъти със Saint -Етиен и Купата на Франция на два пъти.

"Черната пантера ни напусна, отнасяйки част от нашия клуб със себе си", каза Сент Етиен в изявление в социалните медии.

След като напусна Сент Етиен, Кейта се присъедини към Марсилия и след това се премести във Валенсия в Испания, Спортинг Лисабон в Португалия, преди да прекрати клубната си кариера в Съединените щати.

За своята страна той дебютира на 16 години -стар и беше част от отбора, който завърши втори в Купата на африканските нации през 1972 г.

През 1970 г. той спечели първата африканска Златна топка и дори участва във филм със същото име, донякъде вдъхновен от неговата история, който излезе през 1994 г.

През 1991 г. той прекарва една година като делегат министър в правителството на Мали и през 2005 г. е избран за президент на FEMAFOOT.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР