Малините имат изключително силни антиоксидантни свойства, а листата им се

...
Малините имат изключително силни антиоксидантни свойства, а листата им се
Коментари Харесай

Малините са изключителен антиоксидант

Малините имат извънредно мощни антиоксидантни свойства, а листата им се употребяват все по-често за чайове и отвари. Това съобщи за Българска телеграфна агенция Божидар Петков, ръководител на Българската асоциация на малинопроизводителите във връзка началото на Фестивала на малината и националното ревю, които ще се състоят през днешния ден и на следващия ден в Лозница.

Малините са с потвърдена полза както в диетичната храна, по този начин и за укрепването на организма и превъзмогването на напрежението, добави Петков. По думите му има засилен интерес на търсене на листата от малина, които се употребяват в сушен тип или се включват в разнообразни дрогерийни артикули.

Малиновият концентрат, пюретата, компотите и сладката от малини оказват доста положително благотворно положение на целия организъм, на храносмилателната система и на общия тонус на индивида, добави специалистът.
Сега на мода е потреблението на малинови смутита, шейкове с разнообразни добавки, кексове с малини и разнообразни сладка, уточни Петков. Всяка година на фестивала производители демонстрират своите локални достижения на обичайните домашно приготвени ястия, сладка, мармалади и прясно приготвени натурални сокове и пуншове от ягодоплодни, добави той.

Според Божидар Петков българинът обича малини, въпреки родният пазар като потребител да не е огромен фактор в производството.

По думите му повода евентуално е, че съвсем във всяка градина има малинови шубраци, които съумяват да задоволят потребностите на фамилията.
България е трета страна в Европа по произвеждане на индустриална малина, като над 80 % от малината отива на експорт, уточни Петков. За предстоящата тазгодишна годишна продукция от малини - летни и есенни, той разяснява, че в началото прогнозите са били положителни, само че поради ниските температури през зимата е имало измръзвания на насажденията. Късните пролетни слани също нанесоха много огромна щета на лятната малина и добивите са незадоволителни - по-ниски от междинната за страната.

Подобна е обстановката с есенната малина - очакванията бяха, че ще има добра годишна продукция, само че при започване на юли имаше съществени градушки в малинопроизводителите региони, съобщи Петков. По думите му към момента не може да се каже каква ще е реколтата като краен резултат, само че при всички положения резултатите ще са по-ниски от предходната година.

Експертът разяснява още, че в това време цените на малините са сред с 40 и 50 % по-ниски по отношение на 2016 година и сега са в границите на 1,90 - 2,30 лева за кг за индустриална малина. Причината е, че поради високите цени предходната година, огромна част от производителите не са съумели да продадат продукцията си и са останали огромни складови наличия.

Потенциалните купувачи също редуцираха влагането на малини в техните производства, тъй като суровината им беше скъпа, и се получи едно краткотрайно засищане на пазара. Надяваме се, че към края на годината ще има оживление в цените нагоре, разяснява ръководителят на асоциацията на малинопроизводителите.

Редно е българските преработватели да стартират да вършат висококачествени крайни артикули от малини, вместо да продават евтина индустриална суровина на западните компании, които да ни връщат сокове, пюрета и детски храни в първокласни опаковки на цени 2-3 пъти по-високи от тези в Западна Европа, означи още Петков.

Тържественото разкриване на обичайното национално ревю на "Малинопроизводителите и ягодоплодните " и годишният "Фестивал на малината " ще бъде от 11.30 ч. през днешния ден с присъединяване на публични посетители. В двудневната стратегия са планувани посещаване на нови малинови насаждения, на дружество за преправка и разфасовка на пчелен мед от малини и на дружество за заледяване и преправка на пресни малини, както и образна мултимедийна и практическа проява на механически и научни достижения в региона на малинопроизводството. Ще има и богата фолклорна стратегия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР