Малиджано, или зелен айвар, е традиционна балканска разядка, която по

...
Малиджано, или зелен айвар, е традиционна балканска разядка, която по
Коментари Харесай

Малиджано или как се прави най-вкусната балканска разядка

Малиджано, или зелен айвар, е обичайната балканска разядка, която по цвят припомня от време на време и на песто. Приготвя главно от пюрирани патладжани, зелени чушки, чесън, слънчогледово масло. Името си получава от италианската дума за патладжан – melanzane.

Характерна е за Македония, само че е необятно известна и в други балкански страни като Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, където рецептата за Малиджано търпи известни промени.

Например на някои места прибавят към патладжана и чушки, сирене, ядки. При всички случаи резултатът постоянно е великолепен и крайният артикул е с в действителност завладяваш усет.

Малиджано се сервира постоянно с къшей самун. А когато към него се прибавят маслини или сирене, се получават незабравими сандвичи.

Ето и по какъв начин сами да приготвите най-вкусното домашно малиджано:

Рецепта за Малиджано

Необходими артикули: 2 междинни патладжана, 1 кг зелени чушки, 1/2 глава чесън, 70 мл олио, 2 с.л. оцет, сол – на усет

Начин на подготвяне: Измийте чушките и ги подсушете. Почистете ги от семките. Поставете ги в тава, застлана с хартия за печене, и ги изпечете на 200 градуса до подготвеност. Същото направете и с измитите и подсушени патладжани.

След като зеленчуците се поохладят, ги обелете от люспите и ги почистете добре. Поставете ги в кухненски чопър дружно с другите съставки. Пасирайте, до момента в който получите пюре. Поднесете го с самун и сирене.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР