Малдивите са известни като природен рай с кристално чисти води,

...
Малдивите са известни като природен рай с кристално чисти води,
Коментари Харесай

Отвъд луксозните курорти и туризма: Малдивите "се учат" на устойчив растеж и опазване на природните ресурси

Малдивите са известни като естествен парадайс с кристално чисти води, прелестни корали и богато многообразие от риби във всевъзможен цвят и форма. На тази дребна островна страна в Индийския океан има многочислени първокласни и ултралуксозни курорти, в които вилите могат да костват даже 50 000 евро на вечер.

Малцинa обаче са осведомените с локалното население и с административната организация на държавно и локално ниво. До 1965 година, когато Малдивите са били английски протекторат, не са съществували курорти върху близо 1200-та острова от архипелага. Първите курорти са се появили през 1972 година, като италианци са туристите, посетили за първи път тези девствени до тогава места. По това време жителите са били разпръснати на 188 острова, в това число столицата Мале.

Петдесет и една години по-късно хотелските уреди, изключително първокласните, са нарастнали доста, без обаче локалното население да е извлякло изгоди от потока пари, който носят 1,6 милиона туристи годишно.

Не е мъчно да си представим какъв е бил животът на локалното население през този интервал на " изолираност ", когато не са имали средства за връзка и единственият метод да се придвижват е бил с дхони - типични маллдивски лодки, които могат да превозят към 10 души и да изминат разстояние от 100 километра за 10 часа. Въпреки че курортите след това са донесли големи доходи на огромните компании и малко на брой локални поданици, то популацията на архипелага е останало настрана от тези облаги, написа италианският вестник " Кориере каузи сера ".

Например до 2009 година екскурзиант или чужденец, искащи да посетят остров, обитаем с локални поданици, е трябвало да получи особено позволение за това. Всичко обаче е се изменило през 2010 година, когато Мохамед Нашид става президент на островната република и в границите на процеса на децентрализация вкарва общински препоръки, известни като островни препоръки.

Предизвикателствата пред атолите

Малдивите са архипелаг от 26 атола (ниски коралови острови - бел.ред.) в Индийския океан, формиран от 1192 дребни тропически острова. Те са изключително наранени от световното стопляне: записали са над 0,8 градуса по Целзий сред 1978 година и 2018 година

Понастоящем новите препоръки са в в положение да ръководят материалните активи (като почналите да се популяризират нови къщи за гости) и естествените активи. За да се помогне на локалното население да ръководи по-добре наследството си, е създаден план, наименуван " 188 по-добри острова ", разпространяван от университета Милано-Бикока и Дубайския университет с поддръжката на Програмата за развиване на Организация на обединените нации. Цифрата 188 съставлява островите, обитаеми от локалното население на Малдивите, които през последните години се сблъскват с огромни промени и провокации като устойчивия напредък, опазването на естествените запаси, повишение на икономическото богатство, понижаване на бедността и неравенствата сред половете.

Проектът " 188 най-хубави острови " бе осъществен през юни в Магуду, остров, населяван от локално население за да се подкрепят членовете на локалните препоръки, с цел да възнамеряват по-добре провокациите и опциите, с които островите им ще се сблъскат през идните години. Успехът на тази самодейност се дължи и на Енрико Гавеля, представител на Програмата за развиване на Организация на обединените нации на Малдивите, повярвал в и поддържал плана от самото му начало.

Програмата за развиване на Организация на обединените нации се ангажира интензивно с екологичните и климатични провокации, с които се сблъсква страната. Тя дава техническо и финансово подпомагане, с цел да подкрепи Малдивите в планирането и реализацията на тактики за пригаждане като построяването на брегова отбрана и устойчивото ръководство на морските запаси. Програмата си сътрудничи и с държавното управление и локалните общности за мониторинг на морската екосистема и популяризирането на дейности за запазване на естествените запаси и обучение.

Опазване на морските паркове и корали

По време на лекциите участниците в плана са получили информация по какъв начин да подобрят благосъстоянието на живущите на острова общности, написа в. " Кориере каузи сера ". Сред обсъжданите тематики са били и опазването на кораловите рифове, ролята на морските паркове, като лекторите от университета в Дубай са засегнали и тематики, отнасящи се за стопанската система. Особено внимание е отделено на селското стопанство и ръководството на устойчивия лов на риба. Специален акцент е подложен и върху потреблението на възобновими източници на електрическа енергия. Университетът Милано-Бикока с поддръжката на " Каритас интернешънъл " (Caritas International) е построил през 2013 година фотоволтаична система, която е в положение да обезпечава сила на локалното население, намалявайки до най-малко използването на изкопаеми горива. Подобаващо внимание е отделено и на значимостта на опазването на културното завещание на островите - както материалното като античните джамии, по този начин и нематериалното като обичайните фестивали.

Малдивите мъчно ще избягат от " клеймото " си на супер първокласно място за отдих за холивудски звезди и милиардери. Свидетелство за това е и стартирането на " частен аероплан " от локалната компания " БиОнд " (BeOnd), която ще употребява теснофюзелажни самолети (а не широкофюзелажните, които най-често летят към Малдивите). Самолетът ще предлага първокласна кабина с легнали седалки с съставни елементи на колите " Ферари " (Ferrari), a първите полети с него са планувани за края на годината. Целта обаче е този разкош да не е единствено непокътнат оазис за туристите, а да способства и за благосъстоянието на локалното население, опазването на естествените запаси и устойчивия напредък. Мале към този момент е поел по този път и с помощ извън, като значимото в този момент е той да не бъде извървян единствено на половина.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР