Малдивите са изправени пред бойкот от един от най-големите си

...
Малдивите са изправени пред бойкот от един от най-големите си
Коментари Харесай

Клоун и марионетка на Израел: снимки на индийския премиер предизвикаха дипломатически скандал с Малдивите

Малдивите са изправени пред протест от един от най-големите си източници на доходи от туризъм, откакто трима от чиновниците им се подиграха на индийския министър-председател Нарендра Моди, което провокира апели от страна на индийски жители и известни персони да заобикалят островите и да се насочат към локалните плажове, написа CNN.

Спорът избухна откакто Моди разгласява фотоси в обществената платформа X, на които се гмурка и се разхожда по плаж в Лакшадвип - южна индийска островна верига в Лакадивско море, край крайбрежията на Керала.

Моди не загатва живописния комшия на Индия - Малдивите - в обявата си, само че възторжените му похвали за красивите пейзажи на по-малко известния архипелаг може да са били възприети като очарователна атака, с цел да притегли хора за отмора там, а не на Малдивите.

Според Ройтерс трима висши чиновници на администрацията на Малдивите са дали отговор на поста му, описвайки Моди като " смешник ", " терорист " и " марионетка на Израел ". Правителството на Малдивите предприе бързи дейности, с цел да се разграничи от мненията им, като в профил краткотрайно от служба тримата чиновници - заместник-министри в Министерството на младежката претовареност, информацията и изкуствата - съобщи в неделя пред Ройтерс почитан чиновник на Малдивите.

And those early morning walks along the pristine beaches were also moments of pure bliss.
— Narendra Modi (@narendramodi)
В свое изказване държавното управление на Малдивите съобщи, че е наясно с " обидните " мнения, направени в обществените медии, само че акцентира, че " мненията са персонални " и не съставляват неговите възгледи. 

Инцидентът се случва в внимателен миг, защото президентът на Малдивите Мохамед Муизу стартира петдневно посещаване в Китай - първото му посещаване като президент след успеха му на изборите през октомври предходната. година. Но до момента в който Муизу ще се стреми да заздрави връзките си с Пекин, дребният архипелаг в Индийския океан, на който живеят към половин милион души, не може да си разреши да се отчужди от най-близкия си комшия, написа dir.bg.

Малдивите разчитат в огромна степен на туризма, а огромна част от тези доходи идват от Индия - предходната година най-многобройната страна в света е била и най-голямата група туристи, посещаващи тропическите плажове, съгласно туристическия уеб страница на Малдивите.

Индийските туристи са създали над 209 000 пътувания до Малдивите през 2023 година, което съставлява 11% от туристическия пазар, сочат статистически данни, оповестени предходната седмица. Русия е съдействала с почти същия брой, а Китай не е останал по-назад, осигурявайки 187 118 визити, или 10% от общия брой.

Но забележките на длъжностните лица разгневиха някои индийски туристи, които разгласиха скрийншоти в обществените медии, с цел да покажат, че са отменили пътуванията си до островната верига под хаштага #BoycottMaldives.

Известни персони, от артисти от Боливуд до играчи на крикет, също приканиха почитателите си да се насочат към локални дестинации, като различен хаштаг #ChaloLakshadweep - означаващ " Да отидем в Лакшадвип ", където Моди беше на посещаване - набра известност.

Сред тях беше и боливудската звезда Акшай Кумар, прочут с това, че играе основната роля във филми с патриотична тема. Той назова забележките на малдивските чиновници " омразни и расистки ".

" Ние сме положителни към нашите съседи, само че за какво би трябвало да толерираме такава непровокирана ненавист? Посещавал съм Малдивите доста пъти и постоянно съм ги възхвалявал, само че преди всичко е достолепието. Нека решим да #изследвамеИндийските острови и да подкрепим личния си туризъм ", сподели той.

Индийският туристически уебсайт EaseMyTrip съобщи в понеделник, че е спрял резервациите за полети до Малдивите.

" В знак на взаимност с нашата нация @EaseMyTrip прекрати всички резервации за полети до Малдивите ", съобщи Нишант Пити, основен изпълнителен шеф и съосновател на EaseMyTrip, в обява в X.

Конфедерацията на всички индийски търговци, една от най-големите търговски организации в страната, също прикани членовете си да преустановят бизнеса с Малдивите. 

В обява в X министърът на външните работи на Малдивите Муса Замир назова забележките на длъжностните лица " неприемливи " и добави, че архипелагът се ангажира да " предизвиква позитивен и градивен разговор с нашите сътрудници ".

В понеделник източник съобщи пред CNN, че индийската Върховна комисия в Малдивите е " повдигнала съществени въпроси и е изразила угриженост " пред малдивското външно министерство.

Майкъл Кугелман, шеф на Института за Южна Азия към Центъра " Уилсън " във Вашингтон, съобщи, че бързите дейности на малдивското държавно управление за премахване на чиновниците и наказание на мненията им демонстрират какъв брой доста то цени връзките с Индия. " Този спор, който се разиграва през последните дни, подсказва, че ще има някои провокации отсега нататък, само че аз настоявам, че в последна сметка новото управление на Малдивите не желае да рискува да загуби връзките си с Индия ", сподели той.

" Твърдя, че това държавно управление на Малдивите ще желае да балансира връзките си както с Индия, по този начин и с Китай. "

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР