Мълчанието ражда чудовища. Бъдете на площада. Поставяйте въпроси. Вдигайте шум,

...
Мълчанието ражда чудовища. Бъдете на площада. Поставяйте въпроси. Вдигайте шум,
Коментари Харесай

Мълчанието ражда чудовища. Бъдете на площада. Вдигайте шум!

„ Мълчанието ражда чудовища. Бъдете на площада. Поставяйте въпроси. Вдигайте звук, с цел да не се крадат средства. “ Това прикани министърът на културата проф. Велислав Минеков хората, поставящи му въпроси за нередности и несправедливости, като да вземем за пример методиката за финансиране на театрите.

Това стана в границите на самодейността на Министерския съвет „ Властта приказва! Открито! “, при която министърът на културата отговаряше на въпроси на жители и медии.

По-конкретно за финансирането на театрите министър Минеков разгласи, че след среща на шефовете на театралните институти от цялата страна е било взето решение да се събере комисия и да се предложи нова методика за субсидирането им.

От отговорите на министъра стана ясно, че:

Един милион лв. са нужни за нова климатична апаратура, с която да се поддъра непрекъснат климат в Александровската гробница.

Новите притежатели на Халите ще бъдат задължени да възстановят вътрешната им структура, в това число работещия в миналото там шадраван.

Комисия ще преразгледа активността на културните ни институти в чужбина, защото тук-там са били регистрирани транспортни разноски в размер на 122 хиляди лв.. " Ние не изнасяме просвета, с цел да привличаме емигрантската общественост. Това не е дом за емигранти - нещастници, които търсят своите другари " - безапелационен бе Минеков. И даде за образец културната активност, която развиват у нас полският, френският, унгарският и чешкият културен институт. Той се възмути и че по време на пандемията културните ни институти са излъчвали туристически филмчета за България в Ютюб, а не са се върнали в родината, с цел да спестят разноските за прехрана.

Националният институт за недвижимото културно завещание (НИНКН) ще бъде изместен в нова постройка, като до архива му ще има по-лесен достъп, а на работещите в него заплатите сензитивно ще се усилят.

По отношение разноските за консервация и реституция, които покрива НИНКН, министърът бе безапелационен, че те са ужасяващи, а в това време с тях се подкрепят доста богати общини и извънредно заможни хора. " Не мога да схвана за какво подкрепяме милионери и общини с големи бюджети " - удиви се министърът и заяви, че смяна следва, само че тя ще е в по този начин наречените дълготрайни проекти. Минеков обаче добави, че е " обезпокоен, че държавно управление няма да има и не може да се мисли в дълготраен проект ".

Министър Минеков възнамерява да работи за увеличение заплатите на шефовете на музеите, защото при сегашните равнища на възнаграждение нито един млад експерт не желае да стартира в тях работа. В същото време някои филиали на музеи ще бъдат затворени, защото е неприемливо да му се показват месечни разноски за ток размер на 6200 лв., а в това време те да са били посетени единствено от четирима души. " Тези филиали са основани единствено за асимилиране на средства - т.е. за корупция ", акцентира министърът. Той изрази неодобрение и от активността на Национален фонд " Култура ", който назова " министерство в министерството ", което е раздало предизборно 20 млн. лв. и чийто Управителен съвет не желае да избере нов изпълнителен шеф, което рискува приемането на близо 80-те милиона лв. за просвета по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Предстои цялостна информация за това какво се е правило от сдруженията под шапката на Министерството на културата и възможна промяна на директорските препоръки към тях. Това разгласи Минеков в отговор на въпрос за активността на " Реставрация ЕАД ".

По отношение на разногласието си с шефа на Българска национална телевизия - Емил Кошлуков, министърът на културата разгласи, че най-сетне Съвет за електронни медии е излязъл с решение да санкции Националната телевизия с 20 000 поради това, че е бил лишен от право на отговор. Минеков обаче има намерение да спести тези пари на публичната телевизия, т.е. на българските данъкоплатци и да се възползва от правото си на отговор - само че " без измислено изявление, на фона на кино репортажи ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР