Малайзийският крал Султан Мохамед V абдикира в неделя в неочакван

...
Малайзийският крал Султан Мохамед V абдикира в неделя в неочакван
Коментари Харесай

Кралят на Малайзия абдикира

Малайзийският крал Султан Мохамед V абдикира в неделя в непредвиден ход, след единствено две години на трона.
Дворецът съобщи в изказване, че 49-годишният държател е подал оставка като 15-ти крал на Малайзия с неотложно деяние, съкращавайки петгодишния си мандат. В изказването не е посочена причина.

Това е първата абдикация в историята на страната.

Султан Мохамед V, държател на североизточната страна на Келантан, постави клетва през декември 2016 година, трансформирайки се в един от най-младите конституционни монарси в Малайзия.

Смята се, че той се е оженил за 25-годишна някогашна съветска кралица на хубостта през ноември м.г, до момента в който е бил в двумесечен болнични. Съобщенията в съветски и английски медии и в обществените мрежи съдържаха фотоси на сватбата, която съгласно информациите се е състояла в Москва. Нито султанът, нито дворецът, нито държавното управление публично потвърдиха сватбата.

Миналата седмица се появиха спекулации, че султан Мохамед V ще се отдръпна, малко откакто се върна от отпуска си, само че министър-председателят Махатхир Мохамад сподели в петък, че не е знаел за никакви проекти за абдикация.

Според неповторимата система, поддържана след независимостта на Малайзия от Англия през 1957 година, девет наследствени държавни управници се редуват като крал на страната за период от пет години.

Очаква се Съветът на владетелите да се срещне скоро, с цел да избере идващия крал.

Ролята на монарха е значително церемониална, защото административната власт е на премиера и Народното събрание. Но монархът е добре общопризнат, изключително измежду етническото мюсюлманско болшинство в Малайзия, като висш страж на малайската традиция. /economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР