Малайзийски алпинист, спасен от сигурна смърт на връх Еверест, сега

...
Малайзийски алпинист, спасен от сигурна смърт на връх Еверест, сега
Коментари Харесай

Атаки в социалните мрежи за алпиниста, спасен от Еверест: Не благодари на Геле Шерпа, а на спонсорите си

Малайзийски планинар, избавен от сигурна гибел на връх Еверест, в този момент е нападнат в обществените медии, че е бил непризнателен към шерпа, който е избавил живота му.

Алпинистът Равичандран Тарумалингам беше на прага на гибелта, когато беше открит на 18 май от планинския лидер Геле Шерпа и неговия китайски клиент, които бяха на път за върха на Еверест.

Равичандран беше затънал в прословутата „ зона на гибелта “ на планината, където кислородът е стеснен и температурите могат да паднат под минус 22 градуса по Фаренхайт

Геле открива Равичандрантреперещ от мраз, стискайки въже, без О2 и изцяло самичък. Другите алпинисти минавали около него, само че по този начин и не спирали да му оказват помощ. Затова Геле убедил клиента си да се откажат от стигането до Еверест и да спасят живота на алпиниста.

Увивайки Равичандран в постеля за спане, Геле качва катерача на тил и го смъква до Лагер 4 на Еверест, където други шерпи в последна сметка му помогат. По-късно Шерпа признава пред CNN, че това е било „ най-тежкото избавяне в живота му “.

След като се възвърне, Равичандран се върна в Малайзия и даде изявление по националната телевизия при започване на юни, с цел да приказва за дръзкото избавяне.

Алпинистът е изкачвал Еверест минимум три пъти и е изгубил осем пръста поради измръзване през 2022 година

Но Равичандран по този начин и не благодари на Геле Шерпа, а на своята избавителна застраховка и партньорски организации.

„ Днес съм жив, тъй като имах най-хубавите и всеотдайни сътрудници — The 14th peaks Expedition Co и Global Rescue Ins “, написа той в Instagram.

Други изявления в неговия акаунт в Instagram, в които той популяризира тениски, благодари на спонсорите си и популяризира нанагорнище на връх Ринджани, също не загатват Геле.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gelje Sherpa (@gelje_sherpa_)

Впоследствие хората заляха изявленията на Равичандран с отрицателни мнения, обвинявайки го, че не е признателен на шерпа, който го е избавил от сигурна гибел.

„ Надявам се, че ще дарите всички облаги на шерпа, който ви избави “, гласи един коментар. 

„ Жив си с помощта на този шерп “, написа различен.

Потребителите на Twitter упрекнаха Равичандран, че е изтрил и някои мнения, които приказват отрицателно за него

Голяма част от рецензиите, отправени против Равичандран, се концентрират върху това, че насочва главните си самопризнания за шерпите, работещи за 14th Peaks Expedition, компания за катерене и спорт, с която той си партнира.

Компанията 14th Peaks Expedition също взе участие в спасяването, макар че нейният екип стигна до Равичандран едвам по-късно – откакто Геле придвижва малайзиеца до лагер 4 самичък

Геле управлява компанията AGA Adventures и не работи за 14th Peaks Expedition. Съоснователят на компанията Адриана Браунли сподели пред Insider, че не е работил и Равичандран.

След като получи талази от отрицателни мнения, Равичандран в последна сметка призна присъединяване на Геле в листата на шерпите, които се намесиха, с цел да го спасят. Той обаче приписа Геле на своята партньорска организация.

Геле благодари на Равичандран в неделя вечерта, че го загатна в обявата.

„ Благодаря ви, нека се възстановите добре “, разяснява шерпът.

Оттогава Геме получи поддръжка в обществените медии от малайзийци, които разясниха старите му изявления, с цел да му благодарят за спасяването на Равичандран.

 

Етикети: алпинистГеле ШерпаЕверест
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР