Малайзия ще увеличи разплащанията в местни валути, за да намали

...
Малайзия ще увеличи разплащанията в местни валути, за да намали
Коментари Харесай

Малайзия ще увеличи разплащанията в местни валути, за да намали зависимостта си от щатския долар

Малайзия ще усили разплащанията в локални валути, с цел да понижи зависимостта си от щатския $, съобщи министър-председателят Анвар Ибрахим.

" Да се спре напълно зависимостта от щатския $ ще бъде мъчно, само че Малайзия ще бъде по-активна и нападателна в потреблението на рингита (в търговията) ", съобщи Анвар пред Народното събрание.

Процесът на дедоларизация набира скорост в Югоизточна Азия. Малайзийският министър-председател означи, че страната му е сключила съглашения с Индонезия, Тайланд и Китай, най-големия си търговски сътрудник, за поощряване на повече търговия и вложения в локални валути.

Стремежът към търговия в локални валути идва на фона на внезапния спад на малайзийската валута по отношение на $. Ринггитът се търгува покрай исторически дъна и тази година е изгубил към 7,6% от цената си по отношение на зелените пари.

Множество икономисти в Югоизточна Азия акцентират все по-широкото потребление на национални валути в интернационалната търговия, което понижава специфичния статут на щатския $. Експертите настояват, че доларът и обвързваните с него финансови институции са остарели и не би трябвало повече да бъдат съществена опора.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР