Малайзия призовава за „строги“ мерки срещу Мианмар по време на срещата на АСЕАН

...
Малайзия призова за строги“ мерки срещу генералите на Мианмар, заявявайки,
Коментари Харесай

Малайзия призова за „строги“ мерки срещу генералите на Мианмар, заявявайки, че „пречките“, които са създали, са блокирали прилагането на план за възстановяване на мира повече от две години, откакто военните заеха властта с преврат.

Необичайно прякото послание от Малайзия дойде, когато членовете на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) започнаха да се срещат в Джакарта за годишната си среща на върха, като напрежението около Мианмар, както и ситуацията в оспорваното Южнокитайско море обтягат 10-те членски съюз.

„Малайзия и други страни членки изразиха мнението си, че не можем да позволим това да продължи без силни и ефективни мерки, наложени на хунтата“, каза малайзийският външен министър Замбри Абдул Кадир пред репортери, след като външните министри на групата проведоха разговори в индонезийската столица.

Замбри не назова другите членове на АСЕАН, които споделят мнението на Малайзия.

Старши генерал Мин Аунг Хлаинг, който ръководи преврата през февруари 2021 г. срещу избраното правителство на Мианмар на Аун Сан Су Чи, се съгласи с така наречения консенсус от пет точки за прекратяване на кризата в Мианмар на специална среща на върха на АСЕАН два месеца по-късно.

Военните не са положили много усилия за прилагане на плана и насилието само се е увеличило, като военните се борят с въоръжени цивилни групи, които се противопоставят на тяхното заграбване на властта. Тя е обвинена във военни престъпления за атаките си срещу цивилно население.

Замбри каза, че липсата на напредък по прилагането се дължи на „пречките, създадени от хунтата“.

Мианмар се присъедини към АСЕАН при предишен военен режим през 1997 г., но отстраняването на правителството на Аун Сан Су Чи след период на реформи се оказа голямо предизвикателство за организацията, подчертавайки разделенията между нейните по-авторитарни държави и тези, които са по-демократични.

Лидерите на АСЕАН ще започнат своята среща на върха във вторник.

Към тях ще се присъединят по-късно през седмицата лидери и висши служители от страни партньори, включително Китай, Япония и Съединените щати.

Президентите на САЩ и Китай няма да присъстват.

Вицепрезидентът Камала Харис ще замени президента на САЩ Джо Байдън, докато китайският премиер Ли Цян ще участва вместо китайския президент Си Дзинпин.

Китай е ключов играч в спора за Южнокитайско море и е обвинен в прилагането на агресивни и опасни маневри, за да заложи своите претенции. Нова китайска карта на региона също предизвика раздразнение в Югоизточна Азия, като показа, че почти цялото Южнокитайско море е китайска територия.

Членовете на АСЕАН Бруней, Малайзия, Филипините и Виетнам също претендират за части от морето.

Източник: Ал Джазира, Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР