Малък Сечко идва с температури близки до климатичната норма, но

...
Малък Сечко идва с температури близки до климатичната норма, но
Коментари Харесай

Прогнозата на Meteo Balkans за февруари: Ледените дни се завръщат

Малък Сечко идва с температури близки до климатичната норма, само че и с предстоящ нов слаб циклон и снеговалежи към интервала 4-6  февруари. Това сочат данните и прогнозите на синоптиците от Meteo Balkans ( " Метео Балканс " ). 

Средните температури за месеца ще са по-ниски от януарските в Северна България и западните котловинни полета, като те ще са 5-6 градуса под нормата. Доста по-топло ще е в крайните южни региони - междинната месечна температура там ще бъде 1-2 градуса над климатичната норма. 

Сумарният дъжд през месеца ще е малко под климатичната норма, която е от 30 до 40 л/кв.м. Очакваните превалявания в равнините ще са сред 20 и 30л/кв.м. и много по-високи в планините - сред 40 и 50/кв.м.

Февруари и март планините са рискови поради по-високия риск от лавини - бързите стопляния дружно с южните ветрове водят до интензивно снеготопене и е причина за неустойчивост на снежната завивка.

Като цяло февруари няма да се отличава доста от януари, само че съгласно климатичните модели ни чакат повече процеси, само че и липса на типичен зимни ситуации.

Една от аргументите е предстоящото възобновяване на полярния ураган. Като резултат арктичният мраз ще се задържи повече над северните региони.

Очакват се повече полярни нахлувания в Съединени американски щати и Северна Европа. Има и не дребна възможност да се случи противоположното - по-слаб полярен ураган. Немалко климатични модели предвиждат за нов интервал на по-студено време, само че през второто десетдневие на февруари.
Времето през първото десетдневие на февруари

През първите дни на февруари, температурите ще са много по-високи от климатичните правила. Времето по скоро ще е с раздрана облачност и прохладно. 

Към 4-6 февруари вероятността от прекосяването на средиземноморски циклон е много огромна. Към този миг моделите предвиждат, че той ще се вихри между 4-5 февруари. Времето ще се скапва, само че за малко и на доста места ще паднат превалявания от сняг. 

След този период температурите във височина ще се намалят. Очакваното захлаждане ще е най-чувствително в планинските региони. Очакваните минимални температури ще са сред минус 9 до плюс 3°С, а оптималните - към 1-7°С.

Към края на първото десетдневие времето ще се задържи с раздрана облачност, само че без превалявания. 
Времето през второто десетдневие на февруари
Облачността ще се задържи раздрана, а мъглите в равнините ще се завърнат. Отново ще се чакат захлаждане, като в средата на десетдневието температурите ще под нормата. Валежи не се чакат, само че ще е студено.

Очакваните температури ще с 5-9 градуса под климатичната норма. Очакваните минимални температури ще са сред минус 15 до минус 5°С, а оптималните - към 1-2°С.

Към края на второто десетдневие и при започване на третото времето още веднъж ще се скапе. Очакваме прекосяването и на леден атмосферен фронт и образуването на нов средиземноморски циклон.
Времето през третото десетдневие на февруари
През последните дни на месеца страната ни още веднъж ще е в плен на  динамично време. Максималните температури ще се намалят и ще са към нормата за този интервал на годината. Към този миг моделите прогнозират серия от средиземноморски циклони и повече превалявания. 
Любопитно: Народна метеорология
Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията.

·       Топло ли е в този момент, Великден ще е леден

·       Малък Сечко, в случай че е топъл, Великден ще е леден.

·       Ако през февруари котката се препича на слънце, то през март ще се крие на топло. 

·       Ако прегърми  през февруари, то храните ще са скъпи, а годината ще е дъждовна. 

·       Ако на Трифоновден (първи февруари) вали дъжд, то пролетта ще е дъждовна, кошерите ще са цялостни, а в случай че вали сняг на този ден, лятото ще е дъждовно, царевицата също ще е добра.

 

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР