Малък, необитаем остров, който е част от Шри Ланка, предизвика

...
Малък, необитаем остров, който е част от Шри Ланка, предизвика
Коментари Харесай

Малкият остров Качатиеву в Шри Ланка предизвиква политически спорове в Индия

Малък, ненаселен остров, който е част от Шри Ланка , провокира политически спор в Индия седмици преди началото на общите избори, оповестява „ BBC “.

Качатиеву – линия земя, обхващаща единствено към 1,9 кв. км (0,7 кв. мили) – се намира в протока Палк , сектор от океана, който разделя Индия и Шри Ланка. Намира се на североизток до град Рамесварам в индийския щат Тамил Наду и на югозапад от град Джафна в Шри Ланка. Островът няма източник на питейна вода и единствената постройка на него е черква, която организира годишен тридневен фестивал , който притегля поклонници от Индия и Шри Ланка.

От 1921 година ръководещите както в Индия, по този начин и в Шри Ланка (тогава Цейлон) – английски колонии по това време – са заложили искания за правата за лов на риба във водите към Качатиеву. Но през 1974 година Индия постави завършек на разногласието, като се отхвърли от всевъзможни искания над острова. Две години по-късно Индия и Шри Ланка подписаха съглашение , което попречва хората от двете страни да ловят риба във води, които принадлежат на другата. Сега това решение отпреди десетилетия още веднъж е в заглавията, откакто министър-председателят на Индия Нарендра Моди упрекна опозиционната Конгресна партия на страната – която беше на власт по това време – че „ безчувствено “ е отстъпила острова на Шри Ланка . Конгресът реагира остро, обвинявайки Моди, че повдига въпроса преди изборите заради „ обезсърчение “ .

Привидният мотив за разногласието е нова информация, налична от водач от партията Bharatiya Janata (BJP) на Моди за дебатите във федералното държавно управление по отношение на Качатиеву през 60-те години. Опозиционните водачи обаче настояват, че BJP се пробва да трансформира Качатиеву – сензитивен въпрос в Тамил Наду – в дискусия, с цел да завоюва гласове в южния щат, където се пробва интензивно да си пробие път. Тамил Наду ще гласоподава в първата фаза на общите избори на 19 април.

Противоречието стартира в неделя, когато Моди показа публикация от вестник The Times of India в X (бивш Twitter), в която се споделяше „ Отваряне на очите и стряскащо! Нови обстоятелства разкриват по какъв начин Конгресът безчувствено съобщи Качатиеву “ . Статията се основава на документи, получени от К. Анамалай, началник на BJP в Тамил Наду, според закон, който разрешава на индийците да имат достъп до информация от държавното управление. В документите се цитира Джавахарлал Неру , министър-председател на Индия по това време, който споделя, че не придава „ никакво значение на (Качатиеву) “ и че „ без съмнение би се отказал от претенциите (на Индия) към него “ . Според отчета обаче някои чиновници от министерството на външните работи и други специалисти споделиха, че Индия има „ добър юридически случай “, с цел да предяви искания над Качатиеву, защото те настояват, че островът е ръководен от индийски крал „ непрестанно и непрестанно “ сред 1875 година и 1948г.

През 1974 година, когато дъщерята на Неру Индира Ганди беше министър-председател, индийското държавно управление постави завършек на разногласието със Шри Ланка за острова. Оттогава политическите партии в Тамил Наду постоянно повдигат въпроса за Качатиеву и завеждат каузи в съда , оспорвайки съглашението с Шри Ланка – два от тези каузи са висящи във Върховния съд . Рибари от Тамил Наду постоянно са били задържани от управляващите на Шри Ланка, когато влизат във водите на страната, в това число към Качатиеву, тъй че въпросът постоянно прави заглавия там.

След поста на Моди доста водачи на BJP и федерални министри се причислиха към него в рецензиите на Конгреса . Те също по този начин споделиха, че Дравида Мунетра Каджагам – която сега ръководи Тамил Наду и също беше на власт през 1974 година – не е направила задоволително, с цел да задържи Качатиеву. Дравида Мунетра Каджагам отхвърли това, заявявайки, че не са знаели за решението да се откажат от претенциите върху острова , до момента в който съглашението не бъде приключено. Ето какво съобщи пред “BBC ” представителят на че Дравида Мунетра Каджагам Сараванан Анадурай:

че Дравида Мунетра Каджагам написа няколко писма до външното министерство през последните доста десетилетия, отстоявайки правата на риболовците в Тамил Наду върху Katchatheevu. BJP се разсъни за казуса едвам в този момент, тъкмо когато изборите наближават. “

През 2013 година федералното държавно управление разгласи пред Върховния съд, че не може да върне Качатиеву от Шри Ланка, защото нито една територия, принадлежаща на Индия, не е преотстъпена, нито суверенитет се отхвърля, защото зоната е била противоречива и в никакъв случай не е била демаркирана. А на идната година някогашният основен прокурор Мукул Рохатги, представляващ държавното управление на Моди, съобщи пред съда, че в случай че Индия желае Качатиеву, ще би трябвало „ да влезе във война “, с цел да го получи .

Анамалай обаче разяснява пред кореспонденти, че федералното държавно управление се пробва да си върне Качатиеву, за да отбрани ползите на риболовците в Тамил Наду .

“BBC ” изпрати имейл до висшата комисия на Шри Ланка в Индия за коментар и чака отговор. Междувременно министър от Шри Ланка разяснява пред вестник Indian Express, че страната не е получила никакво публично известие от Индия по отношение на контрола над Качатиеву.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР