Малък хирургически робот, контролиран от Земята, демонстрира техника, използвана при

...
Малък хирургически робот, контролиран от Земята, демонстрира техника, използвана при
Коментари Харесай

На МКС тестваха хирургически робот, командван от Земята

Малък хирургически робот, следен от Земята, показва техника, употребена при осъществяване на интервенции, в Международната галактическа станция (МКС), оповестяват Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Това е нова стъпка за развиването на хирургията в космоса, която може да се окаже нужна за оказване на неотложна помощ по време на пътувания с огромна дълготрайност - да вземем за пример до Марс.

Дистанционното управление на робота може да спомогне и за развиване на хирургията на Земята - изключително в районите, в които няма хирурзи.

Роботът е създаден от компанията " Върчуъл Инсижън " (Virtual Incision) и университета в Небраска и носи името спейсМИРА (spaceMIRA). Той отлетя за МКС в края на януари на борда на ракета на " Спейс Екс ". Транспортирането беше осъществено в кутия с размер на микровълнова фурна. В четвъртък предходната седмица роботът беше включен и инспектиран от астронавтката Лоръл О`Хара, която понастоящем се намира на МКС. Експериментът беше извършен в събота под управлението на компанията производител, намираща се в Линкълн, щата Небраска. Демонстрацията продължи към два часа. Беше показана техника, ръководена отдалечено от шестима хирурзи. Роботът е снабден с камера и има две ръце.

Тестването на хирургическите стандарти включваше техники като операция и прорез, заяви компанията. Използвана е еластична тъкан за преструване на биологичен материал.

Компанията е популяризирала видеозапис.

Трудността на сходна интервенция се крие във времевата разлика сред Земята и МКС, която е 0,85 сек.

Пълните данни са съпоставени с сходни симулации, употребяващи същия материал, само че на Земята.

Опитът се дефинира от компанията като огромен триумф на всички участващи учени и хирурзи. Според хирурзите този опит ще промени бъдещето на хирургията, се споделя в известие на " Върчуъл Инсижън " (Virtual Incision).

Проектът е получил финансова помощ от НАСА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР