Малък екип изследователи от университета на Мичиган в САЩ установи,

...
Малък екип изследователи от университета на Мичиган в САЩ установи,
Коментари Харесай

Кашлицата не издава болестта

Малък екип откриватели от университета на Мичиган в Съединени американски щати откри, че не е допустимо да се дефинира болестта на човек единствено от кашлицата му, заяви " МедикълЕкспрес ".

Резултатите от проучването са оповестени в списанието на английското Кралско научно сдружение.

Изследвания до момента са открили, че хората могат да разпознаят някои болести от външни белези. Например зачервеният нос, от който непрекъснато се отделя секрет, зачервените очи и отпадналостта са признаци за простуда. Треската, изпотяването и изтощението са знак, че човек евентуално е болен от грип.

Способността да се ориентират по тези признаци разрешава на хората да заобикалят болните, с цел да се не разболеят самите те. Какво е обаче ситуацията с кашлицата?

Силната, дълга, влажна кашлица с храчки нормално се възприема като признак за заболяване за разлика от бързото и " чисто ", отривисто изкашляне. Така че когато чуят нечия кашлица, хората бързо преценят за себе си болен ли е човек или не, и всичко това единствено въз основа на звука от кашлицата. Това се ползва постоянно изключително в този момент, по време на пандемията от Ковид-19.

Проучването обаче демонстрира, че тази преценка може да бъде и неправилна . Учените са изследвали доброволци, с цел да схванат дали те в действителност вършат разлика сред кашлицата за пречистване на гърлото и кашлицата като признак на заболяване.

Авторите са подбрали голям брой записи в Ютюб на хора, които кашлят и са ги посочили на 200 доброволци, които ги гледали поотделно. Всеки от участниците трябвало да дефинира дали кашлицата на всеки от клиповете е провокирана от заболяване или е просто прокашляне за пречистване на гърлото. Оказало се, че интервюираните са познали повода за кашлицата в едвам половината от случаите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР