Малък двудвигателен самолет Beechcraft с двама души на борда е

...
Малък двудвигателен самолет Beechcraft с двама души на борда е
Коментари Харесай

6 F-16 не могат да свалят самолетче-нарушител

Малък двудвигателен аероплан Beechcraft с двама души на борда е прелетял ниско във въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия и България в сряда вечерта, заяви Нова телевизия тази заран.

Самолетът е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, американски самолети F-16, и румънски самолети F-16, оповестиха от Министерството на защитата на Румъния.

Шестте изстребителя не са съумели да приземят самолетчето.

Уточняваме, че въпросният аероплан, който се е разходил в румънското въздушно пространство по маршрута Орадя – Карансебеш – Дробета Турну Северин, не е посочил враждебно или рисково държание. В нито един миг водачът на самолета, обаче, не е дал отговор на опитите за определяне на радиовръзка, нито пък на образните сигнали, излъчени от прихващащия боен аероплан, според интернационалните правила, се споделя в официално съобщение на Министерството на защитата.

Според наличните все още данни самолетът е изхвърчал от региона на Дебрецен, Унгария, към 17.30 ч., без да има утвърден полетен проект и без да е стартирал електронните средства за идентификация от вида транспондер.

Самолетът е засечен в унгарското въздушно пространство от два военни самолета на унгарските Военновъздушни сили вид JAS 39 Gripen в 17.38 часа. Лекият аероплан не реагирал на радиоразпити или образните сигнали от военните самолети.

Около 17,49 ч. самолетът навлязъл във въздушното пространство на Румъния, в региона на Орадя, съпроводен от двата маджарски военни самолета.

Румъния и Унгария имат трансграничното съглашение за защита на небето.

В 17.58 ч. унгарските самолети се върнали в базата, като двуместният аероплан е бил стихотворец от два самолета F-16 на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, ситуирани в 86-та авиобаза Фетеш, които изпълнявали патрулна задача във въздушното пространство на Румъния.

Мисията на двата американски самолета беше сходна – радиоразпитване, образна идентификация и ескортиране на целевия аероплан.

В 18.36 часа американските самолети се върнали в 86-та авиобаза, като задачата на авиополицията била поета от два самолета F-16 на румънските Военновъздушни сили, излитащи от същата авиобаза.

Румънските военни самолети прихванали двуместният аероплан в 18,42 ч. и траяли задачата по разпит и конвой.

Самолетът „мишена“, който траял да не реагира на радио и образни сигнали, към 19.00 часа навлязъл в сръбското въздушно пространство в регион сред Дробета Турну Северин и Корбово.

Около 19.09 самолетът „мишена“ минал във въздушното пространство на България.

Двата румънски самолета F-16 изпълнили задачата си и се върнали във Фетеш към 19.46 ч.“, се споделя още в известието на румънското министерство.

В момента българските управляващи проверяват региона на последната известна целева позиция на самолета за идентифицирането му и определяне на детайлности.

Не се загатва къде и по кое време е кацнал самолетът.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР