Малък Драматичен Театър „Старостолица“ във Велико Търново представя спектакъла „Покаяние“

...
Малък Драматичен Театър „Старостолица“ във Велико Търново представя спектакъла „Покаяние“
Коментари Харесай

Малък драматичен театър „Старостолица“ представя спектакъла „Покаяние“



Малък Драматичен Театър „Старостолица“ във Велико Търново показва спектакъла „Покаяние“ по текстове на Константин Илиев,откъси от библията и документирани мемоари на очевидци от 1872г. Представлението ще е на 19 октомври от 19 часа.Режисьор на постановката е Георги Василев. В моноспектакъла за Васил Левски и Поп Кръстю играе известният търновски артист Иван Митев.

„Великден, сутринта. Църквата Успение Богородично е празна и литургията не може да се състои. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Верен или погрешен, слухът, че точно поп Кръстьо Никифоров е предателят на Левски, е предиздвикал всички поданици на града да отидат в другата черква. Поп Кръстьо е самичък със своя глух клисар. Изправен пред обстоятелството на публичното отменяне, само че и пред различен – огромната възможност да бъде погубен, той би трябвало да работи. Трябва да узнае и обясни – за себе си и за целия отсъстващ свят – по какъв начин и за какво е осъществено измяната.

Пред очите ни се разпростират по едно и също време две истории: едната приключена – тази на закононарушението, и едната незавършена – тази на разкриването на закононарушението. Само че в този момент нарушителят и проверяващият са едно и също лице.Географията, топонимията, местата и пътищата, имената, дните, часовете, – като линии на карта – се събират в една точка – монолога на Кръстьо Никифоров.

Той знае истината и в същото време не я знае. Защото като всеки трагически темперамент, и този не познава до дъно самия себе си. И той потегля към това знание, въоръжен с най-острия инструмент – всепроникващата българска подигравка.Трезвият му жлъч просмуква всичко, за което приказва – истините, мненията, обстоятелствата и историческите му изводи. За неговия всемирски мислещ разум и темперамент, талантлив с всички лидерски качества, няма табута, няма неразгадаем въпрос. Неговият неоконформизъм в никакъв случай не е бил роля или маска, рекламация на несъвършен човек. Той в никакъв случай не е бил несъвършен човек.

Анализът му на българското революционно придвижване стига до някаква раблезианска ирония, карнавалност и обезоръжаваща подготвеност. Такъв човек не би предал. Нито Левски, нито различен. И въпреки всичко измяната е осъществено. И не за пари, и не от боязън. Къде се пречупва този дух и къде душата се оказва по-слаба от характера? Този подигравателен, мистериозен и проницателен текст съдържа точно този въпрос.Един театър за изповяданите истини и душевни терзания,които кореспондират със нашето съвремие“, показва сюжета Георги Василев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР