Максималното поскъпване на цените на автобусните билети ще е 1,30

...
Максималното поскъпване на цените на автобусните билети ще е 1,30
Коментари Харесай

С до 1,30 лв ще поскъпне билетът София-Варна след въвеждането на тол системата

Максималното повишаване на цените на автобусните билети ще е 1,30 лева по най-дългите дистанции като София-Варна. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия Хатем Чахбни, началник на плана на Световната банка, който е бил претрупан с подготовката на въвеждането на тол системата в България.

Чахбни акцентира, че диалозите за повишаване към момента са предварителни, защото следва държавното управление да дефинира цените за възнаграждение. Световната банка обаче е направила изследване за повишаване при автобусните транспорти, което демонстрира, че най-голямото нарастване на цените няма да надвиши 1,30 лева, а за превозвачите в София, даже ще е по-евтино. Подобно проучване в Германия демонстрира, че цялостното повишаване на живота в резултат на въвеждането на системата е 0,15%.
Хатем Чахбни, Световна банка: Електронните тол такси за разстояние ще се ползват върху всички коли с тегло над 3,5 тона. За леките коли няма да има смяна и те ще продължат да заплащат електронна винетка.
Новата тол система би трябвало да бъде въведена от 15 август. От края на януари тежкотоварните камиони към този момент не могат да купуват годишни, а единствено месечни винетки, като част от подготовката за въвеждането на новата система.

Чахбни изясни, че камери, инсталирани в пунктовете за заплащане ще ревизират регистрационните номера на камионите и рейсовете и ще сверяват с базата данни дали те са платили към този момент за прехода. За нарушителите ще наблюдават мобилни патрули.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи обаче съобщи в предаването, че новата тол система е непостижима за сектора. Превозвачите имат подписани контракти с общините за осъществяваните от тях транспорти, чиито цени не могат да бъдат изменени.

От конфедерацията са пресметнали, че месечната винетка за рейсовете ще нарастне от 100 на 1200 лв.. Милтенова акцентира, че до момента в който в Европа цените на билетите за градски превоз са към 2,5 евро, у нас те са 50 цента. Превозвачите ще са подготвени с позицията си идната седмица.
Магдалена Милтенова, Конфедерацията на автобусните превозвачи: Покупателната дарба на българина е доста по-ниска от тази на жителите в Германия. Трябва да създадем по този начин, че цената да е търпима за българите.
Хатем Чихбни акцентира, че разноските за възнаграждение на тол таксите няма да бъде напълно върху превозвачите, като цената ще бъде разпределена върху пасажерите. Той уточни, че европейското законодателство изисква транспортните средства да заплащат таксата съгласно изминатото разстояние и замърсяването на въздуха.

В осем страни от Европейски Съюз електронната тол система към този момент работи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР