Максимално е ограничено ползването на водите от язовир "Студена" за

...
Максимално е ограничено ползването на водите от язовир "Студена" за
Коментари Харесай

Нено Димов: Максимално е ограничено ползването на водите от язовир Студена за други цели

Максимално е лимитирано използването на водите от язовир "Студена " за други цели. Това увери министърът на околната среда и водите Нено Димов, който даде информация за дейностите на Министерство на околната среда и водите във връзка с водната рецесия в Перник.

Той осведоми, че за интервала 2018 - 2019 година Водноелектрическа централа "Студена " не е работил на енергиен режим. Ежемесечно в графика за потребление на водите от язовирите, язовир "Студена " е единственият, за който се слага изискване за обезпечаване на най-малък позволен оток в реката след язовира и то единствено след обезпечаване на вода за питейно-битово водоснабдяване, означи министър Димов.

Прокуратурата подхвана безводието в Перник

Той уточни, че поръчката на ВиК Перник за месец ноември е задоволена с количества, утвърдени в годишния график за доста суха по мокрота година.

Министър Димов сподели, че през август 2019 година сред Министерство на околната среда и водите и ВиК Перник е бил подписан контракт за създаване на водна инфраструктура.

Проектът се финансира по Оперативна програма "Околна среда " 2014-2020 година С него ще бъдат увеличени събираният и третираният товар за замърсяването на отпадъчните води, ще се понижат загубите на водата във водоснабдителната мрежа и ще бъде усъвършенствано водоснабдяването на жителите. Той осведоми, че по предварителни изследвания с реализацията на плана за Перник и Радомир загубата на вода ще намалее с 2,8 куб. м. По думите на Димов ще се обезпечи непрестанно водоподаване и ще се рехабилитират към 24 километра водоснабдителна мрежа, ще бъде построена и нова 3 км инфраструктура. Реализираните действия ще подобрят екологичното положение на река Струма. Стойността на инвестицията е 105 млн. лева

Веднъж на 48 часа от 18.00 ч. до 05.00 ч. ще имат вода жителите на пернишки села

През 2019 година в поръчките на ВиК - Перник за промишлено водоснабдяване за "Стомана Индъстри " и Топлофикация "Перник " от язовир "Студена " са за количества отговарящи за междинна по мокрота година, само че след инспекции на Басейнова дирекция е открито, че сдруженията са употребили по-малки количества, отговарящи на суха година, изясни министър Димов.

По думите му с промени на месечния график е прекратено подаването на вода за промишлено водоснабдяване, за което двете сдружения са известени да употребяват различни източници от река Струма, за които имат сложни разрешителни от 2010 година

Кметът на Перник ще желае РЗИ да осведоми всеки ден за качеството на водата
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР