Максимално бърз работен процес за преодоляване на спора между София

...
Максимално бърз работен процес за преодоляване на спора между София
Коментари Харесай

В Скопие ликуват: Решението за РС Македония е най-високият приоритет на бъдещото българско МВнР

Максимално бърз работен развой за превъзмогване на разногласието сред София и Скопие - това оповестиха от партията " Продължаваме промяната " на дуото Кирил Петков и Асен Василев, които съгласно резултатите от парламентарните избори завоюваха първо място, изпреварвайки ГЕРБ на Бойко Борисов. Това написа.

Още след първите неофициални резултати, Кирил Петков, един от съпредседателите на партията, получи напълно пряк въпрос от Българска национална телевизия: „ Имате ли съответни отговори на въпросите, които към този момент се задават – да вземем за пример за позицията на България към районен съд Македония по отношение на разширението на Европейски Съюз? Имате ли безапелационна позиция какво би трябвало да се направи в този момент? “
Кирил Петков: Няма да има проблем с съдружните сътрудници по въпроса с районен съд Македония
По македонския въпрос е значимо да създадем верните работни групи. Това са хора от бизнеса, културата, инфраструктурата. Със сигурност...

„ Да, имаме безапелационна позиция, която би трябвало да заемем. Трябва неотложно да създадем работни групи от двете страни, България и Македония, които ще включват историци, само че и хора от бизнеса, културата, образованието и да стартираме да приказваме освен за историята, само че и за всичко, което можем да реализираме, в случай че имаме добросъседски връзки. Крайно време е да разберем, че не е обикновено, с цел да стигна до Скопие да хвърча през Виена, не е обикновено да няма железопътна линия, която да ни свързва, не е обикновено българският бизнес да се продава по-лесно в Австралия, в сравнение с в Македония. Същото важи и за нашите сътрудници в Македония. Трябва да стартираме да приказваме за всички неща, които можем да създадем, с цел да се възползваме от добросъседските си връзки. Трябва да създадем тези работни групи, те имат ясни цели и ангажимент за среща, да вземем за пример един път месечно. Така че дано не приказваме единствено за „ преди шест месеца “ и за  „ мятане на камъни по прилежащото село “, в случай че мога по този начин да се изразя, а в действителност да има работни групи. Ние би трябвало да защитим нашите национални ползи, те би трябвало да защитят своите, само че с общо изискване – двете страни да могат да реализират добросъседски връзки “, отговори Петков.

След забележката, че до 14 декември би трябвало да има съответно решение за Северна Македония, Петков беше запитан ще вдигне ли България ветото, показва още изданието.

И цитира отговора на Петков: „ Трябва да създадем работен развой тук. Не можем да приказваме за крайните резултати без работен развой. Ние се ангажираме, че този работен развой ще бъде най-високият приоритет на бъдещото Министерство на външните работи, да стартира допустимо най-бързо и да не губим време. Но не можем да кажем съответна дата, без да забележим по какъв начин протича този развой, какъв триумф има. Ние обаче желаеме да стартираме с добросъседство, с положителни планове и се надяваме, че с доста градивен метод на водене на тези договаряния ще реализираме доста по-добри резултати от тези, които видяхме досега. “

Този развой може да стартира скоро, като се има поради, че новата партия е уверена, че след тези избори сигурно ще бъде образувано държавно управление, написа още изданието.
Македонският щемпел с огромни очаквания: Кирил Петков ще има нов метод към районен съд Македония
Всички македонски медии оповестяват в детайли за вчерашните предварителни парламентарни избори у нас и за първия тур от президентския избор, прочие..

Нататък Дойче веле напомня, че Петков и Василев, и двамата с дипломи от Харвард, бързо станаха известни в България, макар че тези „ млади градски експерти постоянно бяха третирани с отрицателни конотации от политическите си съперници. “

И добавя, че още преди изборите двамата оповестиха, че ще търсят нов метод за решение на казуса сред София и Скопие, като оцениха, че никой в България или районен съд Македония няма изгода от обстоятелството, че сега сред двете страни липсват добросъседски връзки.

Накрая Дойче веле приключва с откъс на Асен Василев от преди изборите: „ Хората би трябвало да се усещат спокойни, никой не би трябвало да бъде подтискан. Трябва да има взаимен бизнес, групи студенти от двете страни би трябвало да могат да се срещат, хората да се опознават и да живеят спокойно и в двете страни “. „ Тогава фокусът на историята ще се трансферира към сегашното и към това, което дружно можем да създадем в бъдещето, тъй като в случай че единствено гледаме обратно, в никакъв случай няма да създадем крачка напред “.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР