Максималният осигурителен доход за 2023 г. да нарасне от сегашните

...
Максималният осигурителен доход за 2023 г. да нарасне от сегашните
Коментари Харесай

Важно за пенсионерите! Готвят промени за пенсиите, слагат но...

Максималният застрахователен приход за 2023 година да нарасне от сегашните 3400 лева на 4200 лева, оферират депутати от Българска социалистическа партия с промени в закона за удължение на бюджета, които са импортирани сред първо и второ четене в Народното събрание. Ако смяната бъде призната, ще набъбнат осигуровките, които заплащат хората с най-високи приходи. Наред с това депутатите желаят през идната година да има две преизчисления на пенсиите, написа " ". 

От 1 януари да бъдат преизчислени пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 година, по схемата за преизчисление от 1 октомври 2022 година, само че да бъде употребен коефицент за всяка година трудов стаж в размер на 1,35, оферират депутатите. А по-късно от 1 юли 2023 година пенсиите да бъдат преизчислени със междинния застрахователен приход за страната за 2021 година Същото предложение беше вкарано и с промени в Кодекса за обществено обезпечаване, само че обществената комисия към Народното събрание го отхвърли.

От Българска социалистическа партия оферират минималната заплата за държавните чиновници да стане 850 лева А минималната заплата за страната да се дефинира като 50 на 100 от междинната за 12-те предишни месеца. Ако това предложение бъде признато, ще бъдат нужни в допълнение над 700 млн. лева разноски в държавния бюджет.

Обезщетенията за майките през втората година от майчинството да бъдат най-малко в размер на минималната заплата желаят още депутатите. Да не се таксуват приходите на младежите до 26 години и месечните тредови приходи до линията на беднотия, която за 2023 година ще бъде 504 лева, желаят още депутатите. Всички учебниди за учениците до 8-ми клас да са безвъзмездни. А по 300 лева за началото на образователната година да получат учениците от първи до четвърти, както и от осми клас, желаят още депутатите.

За импортираните оферти няма планове какви спомагателни разноски са нужни и какъв би станал бюджетният недостиг, в случай че бъдат признати. Голяма част от предложенията към този момент бяха разисквани в парламентарните групи и депутати разясниха, че всичко това е избирателен ход за пред гласоподавателите.

Същевременно редица икономисти към този момент разясниха, че в случай че държавните разноски не бъдат лимитирани, инфлацията ще продължи да бъде висока, ще изяжда спестяванията на гората, а цените в магазините ще порастват. В резултат даже предложенията за по-високи обществени заплащания да бъдат признати, ще се окаже, че хората обедняват.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР