Максималният осигурителен доход се увеличава от 2600 лв. на 3000

...
Максималният осигурителен доход се увеличава от 2600 лв. на 3000
Коментари Харесай

Депутатите решиха: Максималният осигурителен доход се увеличава на 3000 лева

Максималният застрахователен приход се усилва от 2600 лева на 3000 лева от следващата година. Това взеха решение депутатите по време на окончателното приемане на бюджета за 2019 година на Държавното публично обезпечаване (ДОО).

От Движение за права и свободи обаче се оповестиха твърдо срещу това, те упорстваха оптималният застрахователен приход да остане 2600 лева Българска социалистическа партия пък желаеха още по-голямо увеличени от това на ръководещите. От левицата предложиха оптималният застрахователен приход да се вдигне най-малко на 3900 лева Предложенията на двете опозиционни партии бяха отхвърлени.

" Отново високодоходните групи са облагодетелствани за сметка на нискодоходните. Усещането за правдивост го няма ", сподели във връзка решението на ръководещите депутатът от Българска социалистическа партия Надя Клисурска.

Бюджетът за следващата година планува и повишение на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица от 510 лева на 560 лева

И за земеделските стопани, и за тютюнопроизводители пък минималния застрахователен приход ще се увеличи от 350 лева на 400 лева Социалистите бяха срещу това нарастване с претекста, че по този начин земеделци ще банкрутират.

Мнозинството в Народното събрание одобри още минималното и оптималното обезщетение за безработица да се резервира като досегашните - 9 лева дневно минимално обезщетение и малко над 74 лв. за оптимално. Догодина няма да има и нарастване при компенсацията за развъждане на малко дете от една до две годишна възраст. То остава 380 лева на месец.

Социалистите остро разкритикуваха решението на ръководещите майчинските за втората година да не бъдат увеличени. От левицата оповестиха, че в този бюджет няма ограничения за битка с демографската злополука. Те желаеха майчинските за втората година да бъдат увеличени на 400 лева на месец, само че концепцията им беше отхвърлена.

" Унизително е и тази година компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2 години за остане 380 лева - доста под минималния необходим стандарт на едно семейство. С това ръководещите споделят, че няма политика за младежите ", разяснява социалистката Виолета Желева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР