Максималният осигурителен доход да се изчислява по специална формула според

...
Максималният осигурителен доход да се изчислява по специална формула според
Коментари Харесай

КТ Подкрепа предлага формула за максималния осигурителен доход

Максималният застрахователен приход да се пресмята по специфична формула съгласно растежа на индикатори като междинната работна заплата, инфлацията и междинния застрахователен приход – това предлага Конфедерация на труда „ Подкрепа “ на Министерството на финансите.

След среща на бизнеса и синдикатите с присъединяване на премиера Николай Денков беше основана работна група, която да дефинира механизъм за актуализиране на оптималния застрахователен приход съгласно ясни критерии. 

В бюджета за следващата година е заложено той да бъде 3750 лв. вместо досегашните 3400. От Конфедерация на труда „ Подкрепа “ напомнят, че законовото условие е оптималната пенсия да бъде 40 % от оптималния застрахователен приход, което значи, че той би трябвало да доближи 8500 лв.. Според експертните сметки на синдиката това може да се случи в идващите пет години. 

Затова макар че кардиналното мнение на „ Подкрепа “ е за унищожаване на тавана на осигуровките, от синдиката считат, че годишното му увеличение въпреки всичко е стъпка в вярната посока, само че е единствено един детайл от осигурителната система. И че би трябвало да се актуализират и размерите на разнообразни компенсации, да вземем за пример тези за развъждане на дете, както и на други, свързани с осигурителния приход на работещите. 

От „ Подкрепа “ оферират няколко разновидността на механизъм за повишаването на оптималния застрахователен приход. Част от тях плануват това да става съгласно коефициент, представляващ средноаритметично от два знака – растеж на междинната работна заплата и на инфлацията за регистриран интервал от 12 месеца. Друг вид залага на планирани данни за растеж на тези индикатори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР