Максималната цена трябва да бъде до 14 млрд. долараСлед продължил

...
Максималната цена трябва да бъде до 14 млрд. долараСлед продължил
Коментари Харесай

НС реши: Ще се водят преговори с „Хюндай“ за 7-и и 8-и блокове на АЕЦ „Козлодуй“

Максималната цена би трябвало да бъде до 14 милиарда $

След траял повече от два часа спор, депутатите одобриха с един глас повече решението да се водят договаряния с единственият класиран участник за строителство на 7-и и 8-и блок – корейската компания „ Хюндай “. Народните избраници отхвърлиха предлагането на ПП-ДБ в договарянията да бъде включен и още един участник – компанията „ Бехтел “.

Приетото предложение беше на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, а отхвърленото на ПП-ДБ. Първото решение завоюва с 112 гласа „ за “ против 111 – „ срещу “. Освен ГЕРБ и Движение за права и свободи, предлагането беше признато от Има Такъв Народ.

Максималната цена на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ би трябвало да бъде до 14 милиарда $, а цената на тока под 127 лв. за мегаватчас. Очаква се до края на март американската компания „ Уестингхаус “ да разгласи своята първа планирана цена на плана. На тази база ще се договаря и със строителя.

В дебатите по тематиката главно спор се води сред ПП-ДБ и „ Възраждане “, информира БНТ. От „ Възраждане “ са срещу цялостния план с американска технология и няма да поддържат двете решения. От ПП-ДБ неколкократно акцентираха, че би трябвало за строител да се състезават повече от един участник, с цел да има конкуренция. Думата взе и енергийният министър Румен Радев, който беше безапелационен, че има потребност от нова нуклеарна мощ и предизвести, че доста елементарно се срутва един план поради разногласия.

Предложението на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи планува да се водят договаряния с единствената класирана до този миг компания – южнокорейската „ Хюндай “.

Делян Добрев, ГЕРБ-СДС: „ Сред поставените условия има условие за 30% локализация на предоставените строителни и проектантски действия, показване на закрепена цена за целия размер на показани действия и гарантиране на периода за създаване на такава мощ. “

От ПП-ДБ оферират да се водят договаряния освен с „ Хюндай “, само че и с американската компания „ Бехтел “. От „ Възраждане “ видяха в това спор на ползи поради присъединяване на брата на Христо Иванов в комитет като консултант на енергийния министър.

Коста Стоянов, народен представител от „ Възраждане “: „ Брата на Христо Иванов като член на този комитет е подписал решение въз основа на което с изключение на китайската компания да бъде прегледана офертата и на една американска компания, която не дава отговор на оповестените критерии. “

Енергийният министър Румен Радев удостовери, че братът на Христо Иванов му е консултант и подкани „ Възраждане “ също да предложат специалист:

„ Ако вие имате ваш родственик, потвърден специалист по енергетика, в тази ситуация нуклеарна енергетика, на драго сърце бих го привклякъл в екипа ни, по простата причина, че ние се нуждаем от всеки, който има уменията, знанията и желанието, познанията. “

Според ПП-ДБ, процедурата за асортимент, която е избрала „ Хюндай “, е била единствено предварителна, а същинските договаряния престоят и по тази причина би трябвало да се водят с повече от една компания.

Васил Стефанов, народен представител от ПП-ДБ: „ Преговори с повече от един участник би се постигнала конкурентна среда за реализиране на най-хубава цена за Република България. “

Преди два дни от посолството на Република Корея разпространиха позицията на „ Хюндай “ в която се споделя, че компанията има опасения от нелоялна конкуренция поради предложенията. От посолството акцентират, че ще наблюдават процеса доста деликатно.

Драгомир Стойнев, народен представител от „ Българска социалистическа партия за България “: „ Това е образец по какъв начин може да убием даден план с дейностите, които подхващат ръководещите. Защо сътрудници, тъй като това не е наша работа – ние да споделяме на министъра да продължи договаряния. “

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР