Макс Верстапен с Ред Бул спечели Гран При на Австралия.

...
Макс Верстапен с Ред Бул спечели Гран При на Австралия.
Коментари Харесай

Сред хаос и жега: Заслужен триумф на Верстапен в Мелбърн

Макс Верстапен с Ред Бул завоюва Гран При на Австралия. Втори приключи Люис Хамилтън с Мерцедес, а на подиума също се качи и Фернандо Алонсо с Астън Мартин.

Състезанието бе белязано от серия огромни произшествия, като най-много в последната обиколка отпаднаха огромен брой състезатели, а Карлос Сайнц получи 5-секундно наказване, което му коства точките.

Джордж Ръсел направи отличен старт в Мелбърн и поведе колоната. Още на третия завой обаче, надпреварата завърши за Шарл Льоклер, който излетя от пистата след контакт с гумата на съперник. На пистата се появи кола за сигурнист, а след рестартирането на конкуренцията, Ръсел резервира положителното си движение.



В 7-и завой Албон напусна надпреварата след удар в стената на шестия завой, след който автобус контролът нямаше различен избор, с изключение на още веднъж да изкара колата на сигурността. Лидерът Ръсел и Сайнц влязоха в бокса, с цел да сложат твърдите гуми, с които да се опитат да завършат надпреварата.

when anyone asks me why i love formula 1 so much i’ll just show them this video
— andy SAW TAYLOR (@iiiuminateandy)

В 8-и завой се появи червен байрак поради тежката злополука, защото отломките от колата на Албон трябваше да бъдат отстранени. Големите пострадали от това са Ръсел и Сайнц, защото всички пред тях ще могат да сменят гуми и няма да е нужно да вършат прекъсване в бокса.

В 9-и завой е възобновено надпреварата, откакто имаше пауза от към 20 минути. След като надпреварата още веднъж стартира още в първите метри Естебан Окон предизвика контакт с Де Врийс, само че до по-тежко обстановка не се стигна.

В 12-и завой Ферстапен си върна първо мястото, изпреварвайки доста технично Люис Хамилтън. Джордж Ръсел се намести на четвъртата позиция, откакто съумя да задмине Пиер Гасли.

Джордж Ръсел имаше проблеми с колата в 18-а обиколка, а най-после моторът се възпламени и надпреварата за водача на Мерцедес завърши. Виртуална кола за сигурност беше пусната за известно време, само че конкуренцията бе бързо възобновена.

В 23-и завой Серхио Перес се придвижи напред, като навлезе в темп и се изкачи до 9-о място.

Карлос Сайнц натисна оптимално Пиер Гасли в 25-а обиколка и съумя да го задмине, като не остави късмет на водача на Астън Мартин да се отбрани. В средата на дистанцията Ферстапен водеше със 7.9 секунди пред Хамилтън, който на собствен ред имаше задатък от 1.7 пред Алонсо. На 2.2 зад испанеца се движеше неговият съотечественик Сайнц.

LAP 18/58

It goes from bad to worse for George Russell...

He is forced to retire as fire and smoke emerges from his car
— Formula 1 (@F1)

При оставащи 20 обиколки до финала преднината на Ферстапен бе 9.2 секунди. Зад него Хамилтън и Алонсо бяха разделяни от 1.6, а водачът на Астън Мартин имаше задатък от 1.4 пред Сайнц. Серхио Перес изпревари Ландо Норис по превъзходен метод в 44-а обиколка и се изкачи до 8-та позиция.

Ферстапен продължаваше да усилва преднината си пред Хамилтън, като тя набъбна до над 10 секунди. Нико Хюлкенберг бе също задминат от Серхио Перес, който продължаваше да напредва, като стана 7-и. Хамилтън понижи дистанцията от Ферстапен на малко над 7.0, само че водачът на Ред Бул отговори, като направи най-бързата си обиколка.

Кевин Магнусен нямаше шанс и спука гума в 54-а обиколка. Пилотът излезе от очертанията на пистата, само че самата гума остана на тресето. Заради този случай бе пусната кола за сигурност. За повторно надпреварата за Гран При на Австралия бе спряно с червен байрак. Спирането на надпреварата се наложи поради множеството парчета по пистата на права сред завои 2 и 3. Освен това автобус контролът желае да избегна обстановката от Гран При на Италия предходната година, когато надпреварата приключи зад колата за сигурност.

След нова дълга пауза, три обиколки преди края на надпреварата, конкуренцията бе възобновена. Ужасяващ случай се случи незабавно след подновявавенто. На излизането от първия завой Гасли излезе отвън тресето, а Сайнц чукна Фернандо Алонсо, след което водачът излетя настрана. Секунди по-късно двамата състезатели на Алпин се удариха извънредно тежко и катастрофираха, като по този метод и двамата отпаднаха.



При прекъсването Верстапен бе водач пред Хамилтън, Сайнц, Хюлкенберг, Цунода, Норис, Пиастри, Джоу, Ботас и Перес. Перес бе един от огромните губещи, така акто след контакта сред Сайнц и Алонсо той трябваше да мине през зоната за сигурност и потъна до дъното на топ 10.

Тъй като обаче колоната не стигна до края на първия бранш преди прекъсването на конкуренцията класирането за рестарта бе основано на това, което бе при предходното прекъсване на надпреварата. В това число обаче не влизат колите на Алпин, Де Врийс и Сарджънт, които отпаднаха от надпреварата при всеобщия удар.

Колоната се върна на пистата за една обиколка и мина около карирания байрак. Победата в Гран При на Австралия бе за Верстапен, втори приключи Хамилтън, а трети след пренареждането на класирането финишира Алонсо.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР