Макс Верстапен с Ред Бул прекъсна доминацията на Мерцедес през

...
Макс Верстапен с Ред Бул прекъсна доминацията на Мерцедес през
Коментари Харесай

Верстапен отвя Мерцедес в Гран При на Австрия

Макс Верстапен с Ред Бул прекъсна превъзходството на Мерцедес през този сезон като завоюва деветия кръг от Световния шампионат във Формула 1 за Гран При на Австрия. Той завъртя най-бързо 71 обиколки на пистата, като съумя да изпревари втория в подреждането Шарл Льоклер с Ферари, а трети се подреди Валтери Ботас с Мерцедес. Четвърти приключи Себастиан Фетел с Ферари, а пети Люис Хамилтън с Мерцедес.
Шарл Льоклер започва чудесно, а закъснение на Ферстапен разреши на Ботас и Хамилтън да го изпреварят. Фетел зае 6-ото място, а Ферстапен се движи седми. В 4-ата обиколка Фетел изпревари Ландо Норис и се добра до 4-ото място единствено две обиколки по-късно. В 9-ата обиколка Ферстапен изпревари Райконен и зае петото място. Ландо Норис водеше люта борба с Кими Райконен за 6-ото място.

След 22 обиколки Льоклер имаше преднина от малко над 6 секунди пред втория Люис Хамилтън, обиколка по-късно водачът на Скудерията влезе за промяна на гуми, а обиколка по-рано Фетел се забави в бокса и той изостана в подреждането.

В 30-ата обиколка пристигна време и Люис Хамилтън да влезе да смени гуми, британецът излезе 5-ти след Себастиан Фетел. Обиколка по-късно Ферстапен влезе в бокса и след завръщането си изпревари Хамилтън, само че е след Фетел. Битката за топ 10 също беше яростна като Гасли съумя да изпревари Кими Райконен и се подреди девети.

В 67-ата обиколка Верстапен съумя да настигне водача Льоклер и битката за първото място се завърза. Последва доста мъжка борба сред двамата млади водачи. Първо Макс съумя да се “гмурне ” при прекъсването пред Шарл, само че водачът на Ферари съумя да си върне първата позиция благодарение на по-мощния мотор на Ферари и по-доброто ускоряване на излизане на завоя.

В предпоследната обиколка Верстапен не се отхвърли и сподели, че е най-бързият водач на пистата, с втора офанзива, при която съумя да изпревари Льоклер и да поведе колоната. При офанзивата обаче Макс притисна Шарл и двамата допряха гумите си, само че от това не се стигна до по-сериозен случай.

За Верстапен не беше проблем да отвори преднина и да финишира пред Льоклер, отнемайки първата победа в кариерата му на водач във Формула 1.
При развяването на карирания байрак стюардите незабавно оповестиха, че организират следствие на обстановката при изпреварването на Макс против Шарл и занапред следва да разберем дали успеха на холандския водач на Ред Бул няма да му бъде отнета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР