Макс Верстапен продължи пълната си доминация през сезон 2023 във

...
Макс Верстапен продължи пълната си доминация през сезон 2023 във
Коментари Харесай

Макс Верстапен спечели Гран при на Бразилия и записа 17-а победа за сезона във Формула 1

Макс Верстапен продължи цялостната си доминация през сезон 2023 във Формула 1.

Пилотът на Ред Бул, който от дълго време си обезпечи третата поредна международна купа, завоюва Гран при на Бразилия. На пистата " Интерлагос " нидерландецът записа рекордната 17-а победа през сезона в 20 извършени старта.

Втори остана британецът Ландо Норис с МакЛарън, а третото място, борбата за което бе най-интересна, остана за испанския деец Фернандо Алонсо с Астън Мартин.

Надпреварата в Бразилия, която има славата на една от най-драматичните в календара, още веднъж не разочарова. Още в загравяващата обиколка от надпреварата отпадна водачът на Ферари Шарл Льоклер. Монегасецът получи проблем с хидравликата на болида си и се удари в защитната стена.

Льоклер съумя да скрие колата си на несъмнено място и стартът бе даден по проект, само че още в първата обиколка се случи всеобща злополука, която докара до червени знамена на пистата и прекъсване за близо половин час. От надпреварата отпаднаха още двама водачи - датчанинът Кевин Магнусен от Хаас и тайландецът Александър Албон от Уилямс, a двамата австралийци - Оскар Пиастри (МакЛарън) и Даниел Рикардо (АлфаТаури), получиха съществени повреди по болидите си.



При рестартирането на надпреварата в четвъртата обиколка сходни произшествия липсваха и това разреши на Ферстапен да се откъсне напред пред останалата част от колоната. Той бе последван само от Ландо Норис, само че опитите на британеца да го изпревари бяха обречени на крах.

В средата на колоната доста добре се движеше и съотборникът на Ферстапен Серхио Перес. Мексиканецът потегли от девета позиция, само че бързо съумя да изпревари огромна част от тези, стартирали пред него.

Той първо се оправи с двата болида на Мерцедес, ръководени от Джордж Ръсел и Люис Хамилтън, а по-късно се залепи зад Фернандо Алонсо.

Двамата преодоляха испанеца Карлос Сайнц с Ферари и канадеца Ланс Строл с Астън Мартин и се оказаха в директна борба за последното място на подиума.

В началото на предпоследната 70-а обиколка Перес най-сетне съумя да изпревари Алонсо, само че това надалеч не бе всичко. 42-годишният испанец, който е повторен международен първенец, употребява целия си опит в оставащите две обиколки и измъкна третото място.

Той задмина Перес в средата на последния тур, а по-късно с майсторска маневра на финалната права отвърна следващата офанзива на мексиканеца. Двамата финишираха с разлика от нищожните 53 хилядни между тях, само че това бе задоволително на Алонсо за успеха.

Челната шестица се добави от Строл и Сайнс, а до финала на Гран при на Бразилия стигнаха единствено 14 водачи.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР