Макс Верстапен постигна своята победа №17 за сезона във Формула

...
Макс Верстапен постигна своята победа №17 за сезона във Формула
Коментари Харесай

Макс Верстапен триумфира и в Сао Паоло

Макс Верстапен реализира своята победа №17 за сезона във Формула 1, откакто завоюва конкуренцията за Гран При на Сао Пауло. За него това е втори триумф на „ Интерлагос “, където той завоюва и през 2019 година, когато надпреварата още носеше името Гран При на Бразилия.

Нидерландецът направи два отлични старта в първите четири обиколки, след което трябваше да парира две офанзиви на Ландо Норис в осмия тур, само че той стори това съвършено. А повода Верстапен да би трябвало да прави два старта бе аленият байрак, който бе показан във втората обиколка след злополуката сред Кевин Магнусен, Алекс Албон и Нико Хюлкенберг още в първия завой на конкуренцията.

След този случай Албон и Магнусен отпаднаха, до момента в който Хюлкенберг съумя да продължи, само че нямаше темпото да се бори за точки. Жертви в този случай станаха и двамата австралийци Оскар Пиастри и Дениъл Рикардо, които се прибраха в своите гаражи в края на първата обиколка. Те се върнаха в съревнование при рестарта, само че бяха с обиколка закъснение и нямаше по какъв начин да се борят за точки.

А начело откакто се отбрани от Норис Верстапен наложи типичното си движение и се откъсна от британеца, с цел да стигне до успеха с задатък от 8.2 секунди. Норис затвърди упованията, че ще бъде най-сериозният противник на международния първенец през днешния ден, само че силите още веднъж не му стигнаха за освен това от второто място, най-бързата обиколка и наградата за водач на деня.

Трети на подиума се качи Фернандо Алонсо, за който това е първо призово класиране от Гран При на Нидерландия в края на август насам. Във втората половина от дистанцията двукратният първенец трябваше да се пази от офанзивите на Серхио Перес.

Мексиканецът съумя да изпревари водача на Астън Мартин при започване на предпоследния 70-ти тур. Това обаче не бе краят на този двубой, откакто Алонсо направи контра в четвъртия завой на последната обиколка, с цел да си върне третото място. Но дуелът не приключи и този път, откакто Перес имаше късмет с DRS в дългия спринт от завой №12 до финалната линия. Разстоянието обаче не стигна на мексиканеца и на финала разликата сред него и двукратния първенец бе единствено 0.053 секунди.

С успеха си през днешния ден Верстапен мина границата от 500 точки от началото на сезона и оглавява класирането с общо 524. Втори продължава да е съотборникът му Перес, който с четвъртото си място през днешния ден доближи до 528 пункта и води с 32 пред Хамилтън в разногласието за вицешампионската купа. 

До края на сезон 2023 във Формула 1 остават единствено две надпревари, а първото от тях ще бъде след две седмици. Тогава ще се организира първата в историята Гран При на Лас Вегас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР