Макс Тегмарк, физик и експерт в сферата на разработването на

...
Макс Тегмарк, физик и експерт в сферата на разработването на
Коментари Харесай

Учен с предупреждение: Съществува 50% вероятност изкуственият интелект да ни заличи

Макс Тегмарк, физик и специалист в областта на създаването на изкуствен интелект в Масачузетския софтуерен институт, предизвести, че съществува 50-процентова възможност технологиите, които сега се основават, да заличат човечеството, ако те развият по-голяма просветеност от самия човек.

В изявление за шведската телевизия SVT ученият се базира на изгубването на разнообразни типове с течение на времето, с цел да сигнализира за бъдещето на човечеството. В тази връзка Тегмарк подсети, че по-интелигентните типове на Земята са били в основата на изгубването на други, давайки образец с птицата додо.

Физикът изясни, че и човечеството може да го чака същата злочеста орис, когато изкуственият разсъдък надмине човешкият. Той обаче посочи, че няма визия по кое време може да се случи това, защото хората не можем да предвиждаме с акуратност сходни събития.

Около половината от всички типове на планетата към този момент са унищожени от нас, хората. Те изгубиха, просто тъй като ние бяхме по-умни от тях. Но в случай че хората си позволим да загубим надзор над машините и те станат в пъти по-интелигентни от нас, тогава нещата могат да се развият доста, доста неприятно за нас, разяснява ученият.

Макс Тегмарк е един от учените, подписали се в декларация, която приканва човечеството да вземе ограничения против разрастването на въздействието на изкуствения разсъдък, преди да е станало прекомерно късно.

Някои от водещите учени на планетата даже сигнализираха, че в обозримо бъдеще изкуственият разсъдък може да бъде употребен за основаването на самостоятелни армии, както и на роботи, които да бъдат способни да убиват по лична преценка. По думите им това е изцяло действителен сюжет, в случай че хората не подходят с нужния прагматизъм и разсъдък във връзка с изкуствения разсъдък.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР