Макс Ферстапен спечели Гран При на Азербайджан. Това бе осмият

...
Макс Ферстапен спечели Гран При на Азербайджан. Това бе осмият
Коментари Харесай

Лудия Макс триумфира в Азербейджан, нов крах за Ферари

Макс Ферстапен завоюва Гран При на Азербайджан. Това бе осмият старт от тазгодишния календар във Формула 1. Най-добро тръгване направи Серхио Перес, койтозадмина от първата позиция Шарл Льоклер в прекъсването за първия завой. Все отново водачът на Ферари се задържа на второто място макар блокираната гума, като зад него са Макс Верстапен и съотборника му Карлос Сайнц. Но покъсно водачите на Скудерията отпаднаха от надпреварата поради разнообразни проблеми с болидите си.

Скоростта на водача на Ферари в слабата част на трасето обаче му позволяваше да отвори задоволителна преднина преди третия бранш, която да му разреши да резервира второто място, макар че Верстапен разполагаше с DRS.

След шест тура задатъкът на Перес се стабилизира на почти 2.0 секунди, до момента в който Леклер и Верстапен бяха ката скачени съдове. Въпреки своята близоста те съумяха да изградят задатък от 4.2 секунди по отношение на Сайнц, който още веднъж изоставаше от водачите.

В средата на седмата обиколка инженерът на Леклер заяви на монегаска, че съгласно тях водачът Перес е почнал да изпитва проблем със сцеплението си на излизането от множеството мудни завои в Баку.

Въпреки това разликата сред първите два не стартира да се стопява, като след осем тура тя още веднъж бе 2.0 секунди.

В деветата обиколка Сайнц напусна надпреварата поради механически проблем в своя автомобил на Ферари. Испанецът спря в зоната за сигурност на четвърти завой. Тогава излезе и кола за сигурност.

След единствено обиколка и половина виртуалната кола за сигурност бе анулирана, като това не разреши на Перес и Верстапен да създадат "безплатен стоп ", какъвто имаше Леклер. Въпреки бавното прекъсване на монегаска той се движеше на единствено 14.8 секунди зад Перес на трето място.

Причината Леклер да се върне на третото място бе фактът, че с изключение на него в бокса при неутрализирането на надпреварата влязоха още Джордж Ръсел, Пиер Гасли, Себастиан Фетел, Люис Хамилтън и Юки Цунода. Те също сложиха чисто нови хард, откакто сходно на водачите стартираха с медиум.

В 13-я тур Фетел направи опит да изпревари Естебан Окон на прекъсването за третия завой в борбата за деветата позиция, само че обърка прекъсването си и посети зоната за сигурност. Тази екскурзия коства на германеца две позиции, като той се върна на 12-то място зад Цунода.

За единствено един тур международният първенец отвори преднина от 2.4 секунди пред Перес, който изцяло бе приключил ресурса в своите гуми, защото губеше и по близо 3.0 секунди на обиколка по отношение на Льоклер, който към този момент бе на единствено 6.5 зад него.

Именно поради голямата загуба на движение Перес влезе в бокса в края на 16-а обиколка и постави гумите хард. Подобно на Льоклер по-рано обслужването на мексиакнеца също бе постепенно като той се върна на пистата на третото място, само че на цели 18.2 секунди зад монегаска. Непосредствено зад Перес бе и Ръсел, който се движеше на необезпокоявана четвърта позиция след отпадането на Сайнц.

Две обиколки след Перес и Верстапен направи своето първо влизане в бокса. Обслужването на международния първенец също не бе безгрешно, само че той не загуби толкоз, колкото Льоклер и Перес. След стопа си нидерландеца се върна на втората позиция, като изоставането му по отношение на водача на Ферари бе 13.2 секунди. Разликата в живота на гумите на двамата водачи е тъкмо 10 тура.

Малко преди края на 20-та обиколка моторът на Льоклер изгърмя на дългата старт-финална права и монегаскът мигновено напусна надпреварата. Така за повторно в последните три надпревари Льоклер отпадна от първото място поради механически проблем в своя мотор. Преди три седмици същото се случи и в Испания.

Четири обиколки след Льоклер още един водач, който употребява задвижващата система на Ферари - Гуаню Джоу също напусна надпреварата с механически проблем. Преди повредата водачът на Алфа Ромео правеше доста мощно съревнование, в което умерено се движеше в зоната на точките.

В 33-та обиколки четвърти водач с мотор на Ферари, този път в колата на Хаас напусна надпреварата в Баку. Жертва на слабата недеждност на "Черните кончета " в тази ситуация стана Кевин Магнусен, който бе на границата на зоната на точките.

Отново виртуална кола за сигурност се появи на трасето. Тъй като датчанинът по отношение на своята кола наоколо до трасето на 15-я завой виртуалната колата още веднъж бе оповестена. При нея Верстапен, Перес и Ръсел направи втори прекъсвания в бокса, като и тримата сложиха гумите хард, с които за завършат надпреварата.

Отпред 13 обиколки пред развяването на карирания байрак разликата сред Верстапен и Перес бе 15.1 секунди. Тази сред Перес и Ръсел бе 20.4 секунди.

В разногласието за четвъртата позиция разликата сред Гасли и Хамилтън бе единствено 5.2 секунди в края на 40-а обиколка, като британецът имаше сензитивно темпото преимущество поради доста по-новите си гуми. В същото време вторият водач на Алфа Таури трябваше наложително да посети механиците си, защото част от задното му крило се отчупи. След продължителния си стоп японецът се върна на 13-то място.

В началото на 44-ата обиколка Хамилтън изпревари Гасли в прекъсването за третия завой. Седемкратният първенец се възползва по съвършен метод от свежите си гуми и DRS системата. Британецът направи първата си офанзива още в първата крива, само че тя бе парирана от водача на Алфа Таури, който обаче нямаше отговор за втората офанзива два завой по-късно.

Състезанието от Баку започва в 14:00 часа и ще може да го наблюдавате директно в ефира на DIEMA SPORT, а на Gong.bg ще проследим най-интересното в действително време.

Шарл Льоклер с Ферари ще започва от първа позиция край крайбрежията на Каспийско море, а компактно зад него са водачите на Ред Бул Серхио Перес и Макс Ферстапен. Другият водач на Ферари – Карлос Сайнц, започва четвърти.

В генералното класиране лидер преди Гран При на Азербайджан е настоящият международен първенец Ферстапен, който в първите седем кръга за годината събра 125 точки. Втори след нидерландеца е тръгващият от полпозишъна през днешния ден Льоклер, който изостава с 9 пункта. Тройката пък затваря Чеко Перес с 15 точки под монегаска.

Времена от третата подготовка:
1. Шарл Льоклер (Монако/Ферари) - 1:41.359 минути
2. Серхио Перес (Мексико/Ред Бул) - на 0.282 секунди
3. Макс Ферстапен (Нидерландия/Ред Бул) - на 0.347
4. Карлос Сайнс (Испания/Ферари) - на 0.455
5. Джордж Ръсeл (Великобритания/Мерцедес) - на 1.353
6. Пиер Гасли (Франция/Алфатаури) - на 1.486
7. Люис Хамилтън (Великобритания/Мерцедес) - на 1.565
8. Юки Цунода (Япония/АлфаТаури) - на 1.697
9. Себастиан Фетел (Германия/Астън Мартин) - на 1.732
10. Фернандо Алонсо (Испания/Алпин) - на 1.814

Отпаднали в първите две квалификации:
11. Ландо Норис (Великобритания/Макларън)
12. Даниел Рикардо (Австралия/Макларън)
13. Естебан Окон (Франция/Алпин)
14. Чжоу Гуаню (Китай/Алфа Ромео)
15. Валтери Ботас (Финландия/Алфа Ромео)
16. Кевин Магнусен (Дания/Хаас)
17. Александър Албън (Тайланд/Уилямс)
18. Николас Латифи (Канада/Уилямс)
19. Ланс Строл (Канада/Астън Мартин)
20. Мик Шумахер (Германия/Хаас)
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР