Макрон не се поддаде на ожесточената съпротива на синдикатите и

...
Макрон не се поддаде на ожесточената съпротива на синдикатите и
Коментари Харесай

Още една победа за Макрон: Пенсионната реформа няма да отиде на референдум

Макрон не се поддаде на ожесточената опозиция на синдикатите и седмици на от време на време бурни митинги против проекта му за увеличение на пенсионната възраст от 62 на 64 година, напомня Българска телеграфна агенция.

Законопроектът за пенсионната промяна бе прокаран на 16 март в Националното заседание (долната камара на Народното събрание на Франция), без да бъде подложен на гласоподаване. Френският министър председател Елизабет Борн употребява специфична процедура, с цел да прокара непопулярния законопроект, като се базира на текст от френската конституция. Последваха два вота за съмнение против кабинета на Борн, които бяха отхвърлени.

След като Макрон заобиколи Народното събрание, депутати от опозицията на два пъти се обърнаха към Конституционния съвет в опит да спрат промяната. Съветът трябваше да се произнесе дали настояването на опозицията дава отговор на законовите условия за осъществяване на референдум.

Първият опит беше отритнат, частично тъй като законът за пенсиите към момента не беше признат и препоръчаният референдум нямаше да докара до смяна в закона.

Конституционният съвет през вчерашния ден съобщи, че препоръчаният референдум не дава отговор на законовите критерии, избрани от главния закон.

Според Макрон французите би трябвало да работят по-дълго, тъй като в противоположен случай до края на десетилетието бюджетът за пенсии годишно ще бъде на минус с милиарди евро.

Представителите на френските синдикати чакат през лятото Националното заседание да гласоподава законопроект, направен от група самостоятелни депутати и представители на отвъдморските територии, за анулация на пенсионната промяна на държавното управление. Очаква се текстът на законопроекта да бъде показан на 8 юни. Два дни преди този момент синдикалните централи имат намерение да проведат нов общ митинг против пенсионната промяна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР