Макрон, който е разговарял по телефона с израелския министър и

...
Макрон, който е разговарял по телефона с израелския министър и
Коментари Харесай

Макрон призова Израел да избягва ескалация, особено в Ливан

Макрон, който е разговарял по телефона с израелския министър и член на военния кабинет Бени Ганц, е декларирал, че " е от значително значение да се заобикаля всякаква ескалация, изключително в Ливан, и че Франция ще продължи да предава тези послания на всички участници, директно или непряко ангажирани в региона ", оповестиха от президентството.

Лидер номер две на Хамас Салех ал-Арури е бил погубен при удар, приписван на Израел, в предградие на Бейрут на 2 декември вечерта, оповестиха от палестинската бойна формация и ливански чиновници по сигурността.

Израел постоянно нанася удари против обвързваното с Хамас придвижване " Хизбула " по общата си граница с Ливан, само че убийството на Арури е първият случай от началото на войната в Газа, в който той се насочва към ливанската столица.
След удара " Хизбула " се закани, че гибелта на Арури няма да остане " ненаказана ", като я назова " съществено нахлуване против Ливан... и рисково развиване в хода на войната ".

Ливанският министър-председател Наджиб Микати също осъди убийството и съобщи, че то " цели да въвлече Ливан " още повече във войната сред Израел и Хамас.

В диалога си с Ганц Макрон е повторил апела си за " трайно преустановяване на огъня " сред Израел и Хамас, оповестиха от президентството.

Той също по този начин още веднъж изрази " най-дълбоката си угриженост " от възходящия брой жертви измежду цивилното население в Газа, както и от филантропичната рецесия, която се разпростира на територията на Палестина, като в същото време удостовери " уговорката на Франция към сигурността на Израел ".

Войната в Газа бе провокирана от кървавото нахлуване на Хамас на 7 октомври, вследствие на което в Израел починаха към 1140 души, множеството от които цивилни, съгласно броене на Агенция Франс Прес, учредено на публични израелски данни.

След нападението Израел стартира безмилостни бомбардировки и наземна атака против групировката, вследствие на които са починали минимум 22 185 души, най-вече дами и деца, по данни на здравното министерство на Газа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР