Макрофинансовата помощ в размер на 100 млн. евро ще се

...
Макрофинансовата помощ в размер на 100 млн. евро ще се
Коментари Харесай

ЕС дава 100 млн. евро на Северна Македония

Макрофинансовата помощ в размер на 100 млн. евро ще се даде от Европейския съюз на Република Северна Македония, заяви през днешния ден пресслужбата на Съвета на Европейски Съюз.

Република Северна Македония изиска макрофинансова помощ от Европейски Съюз през април 2022 година в изискванията на утежняване на икономическите условия и вероятности. След това Комисията отсрочи настояването, а държавното управление в Скопие го възобнови през октомври.

Тези средства ще са за икономическото стабилизиране и процесите на промени в страната.
Общата сума ще бъде получена под формата на заеми на два равни транша.

От Съвета на Европейски Съюз показват, че стопанската система в РСМ е доста наранена. Това се дължи на рецесията, породена от пандемията, енергийната рецесия и огромната взаимозависимост на страната от вноса на горива и електрическа енергия.

Макрофинансовата помощ от Европейски Съюз следва двугодишната стратегия за поддръжка, подписана с Международния валутен фонд (МВФ), в размер до 530 млн. евро и ще способства за покриване на финансовите потребности на Северна Македония през 2023 година и 2024 година, които са посочени в програмата на МВФ.

Предпоставка за утвърждението на макрофинансовата помощ е Северна Македония да съблюдава демократичните механизми и да подсигурява зачитането на правата на индивида.
Съветът показва, че Европейската комисия и македонските управляващи ще се спогодят за ясно избрана икономическа политика и финансови условия. Акцентът би трябвало да е върху структурните промени и здравите обществени финанси, за които ще отиде помощта.
Решението на Съвета влиза в действие на третия ден от датата на публикуването му в Официален вестник на Европейски Съюз.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР