Макетът на прочутият слънчев часовник във Варна е създаден през

...
Макетът на прочутият слънчев часовник във Варна е създаден през
Коментари Харесай

Преди 40 години един излитащ лебед се превърна в символ на Варна, утре градът почита създателя му

Макетът на фамозният безоблачен часовник във Варна е основан през 1974 година, а построената към този момент монументална пластика е сложена на входа на Морската градина през 1977 година. Творбата символизира излитащ лебед – птицата, почитана от древността като знак на слънцето, чистотата, мъдростта и щедростта.

На 05 декември 2017г. /вторник/ от 18:00 часа в изложбена зала АТЕЛИЕ ГЕОРГИ ВЕЛЧЕВ ще бъде открита галерия, отдадена на 90 години от рождението на скулптора Иван Ковачев /1927-2003/.



Освен на слънчевия часовник Иван Ковачев е създател и на други художествени произведения, ситуирани в градската среда на Варна. Това са композициите плуващи фигури, направени от бронз и ситуирани наоколо до Слънчевия часовник, Каменни пейки - изобразяващи стилизирани морски талази, Момиченце със счупена дамаджана, сложена наоколо до варненския Аквариум, едно от паната на входа Летния спектакъл и друго над вратата на Пантеона. В съвсем всеки град и село в североизточна България са ситуирани монументи и монументални пластики, дело на Иван Ковачев.



Специално място в изложбеното пространство ще заемат непоказвани до момента архивни фотографии от изложбата „ Съпротивата в Дуисбург ”. Цикълът от 5 бронзови фигури „ Пътят на страданието ”, с които Ковачев взе участие, е направен по покана на Съюза на преследваните от нацистите във Федерална Република Германия. Организатори на изложбата са Вили Хайн-Хил и Рудолф Тапе, прекарали част от живота си в концентрационен лагер.

Изложбата може да бъде прегледана до 7-ми януари 2017г. Изложбена зала АТЕЛИЕ ГЕОРГИ ВЕЛЧЕВ се намира на ул. Радко Димитриев № 8, в двора на Художествен музей Георги Велчев.

С тази експозиция се слага началото на новата графа на ГХГ - Варна „ Пространства на Паметта “.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР