Макет на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия бе представен

...
Макет на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия бе представен
Коментари Харесай

Паметникът на 9-а пехотна Плевенска дивизия ще бъде направен от 16 тона гилзи

Макет на монумент на 9-а пехотна Плевенска дивизия бе показан в коридорите на Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Идеята е да бъдат осведомени народните представители с родолюбивата самодейност, която съществува от десетилетия, само че в този момент е на път да се трансформира в действителност. Тя е плод на дългогодишните старания и възторг на доста жители, общественици и политици, само че към момента събраните финансови средства са незадоволителни за реализирането на плана, а акцията по събирането им продължава. До този миг доста хора и организации са се присъединили с персонални средства. Министерството на защитата също взе участие с финансов запас и материално подкрепяне, като до момента е осигурило 16 тона месингови гилзи за направа на фигурите. Проектът е огромен, а проектът е да бъде осъществен на един от централните площади в град Плевен.

Патрон на самодейността е министърът на защитата Красимир Каракачанов, който бе възпрепятстван да участва на днешното показване на макета.

„ Много се веселя, когато подкрепяме такива патриотични хрумвания, тъй като историята не трябва да се не помни. Ще прикани всички народни представители да дадат мъничка част, с цел да може този прелестен монумент да бъде издигнат. Нека нашите деца и внуци да помнят, знаят и описват за славната Българка войска “, прикани ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Първата международна война (1914 – 1918) е кулминационната точка на напъните на българския народ за избавление на останалите под непозната власт български земи и обединяването на разпокъсаната ни Родина. От 1915 година до 1918 година Българската войска се бори на два фронта против войските на международни империи като английската, френската,руската и множеството балкански страни. Извоювани бяха славни победи, не бе изгубена нито една борба и не бе пленено нито едно българско бойно знаме. Едно от най-героичните сражения през Първата международна война, увенчано с категоричността на триумфа и изписано със златни букви в международната военна история, е Дойранската епопея. Девета пехотна Плевенска дивизия, добре готова и изобретателно ръководена от ген. Владимир Вазов, през 1918 година, извоюва блестяща победа, запазвайки достойнството на Родината в края на войната.

„ Нека този монумент да е следващият от нашата синовна благодарност. Нека той ни припомня, че ние сме на тази земя краткотрайно, само че сме тук с помощта на тях, на всички дали кръвта и живота си за нея. Утрешният ден надали ще изисква от нас да водиме война по този метод, само че той ще желае от нас да пазим това, което те ни завещаха. Нека бъдем патриоти, неотстъпчиви и да пазим ползите на България, както са го правили те “, съобщи заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР