Македонци стъпили в САЩ около 1492 г. Това пише в

...
Македонци стъпили в САЩ около 1492 г. Това пише в
Коментари Харесай

Щатска проекторезолюция: Македонци стъпили в Америка през 1492 г.

Македонци стъпили в Съединени американски щати към 1492 година Това написа в на група американски конгресмени, които оферират да се разгласи м. септември 2022 година за „ Месец на американското македонско завещание “ и честване на македонския език, история и просвета на македонските американци и техния необикновен принос за Съединени американски щати “.

В текста на резолюцията се споделя, че имало доказателства, че най-ранното македонско наличие в континенталните Съединени щати било към 1492 година

В плана написа още, че от 1880-те години десетки хиляди македонци пристигнали в Съединени американски щати и прочие

По мотив на тази проекторезолюция от Македонската патриотична организация изпращат своя позиция в Съединени американски щати и до БГНЕС.

Ето цялостния текст на обръщението:

„ Обръщам се към Вас от името на Македонската патриотична организация (МПО), която е учредена през 1922 година от имигрантите от Македония и през днешния ден продължава да се поддържа от техните потомци. Мисията на МПО е да се застъпва за всички македонци по света, да предизвиква и съхранява етническите обичаи, традиции и история на нашия народ, както и да предизвиква и развива културното и общественото израстване на младежите. Членовете на МПО са и доста горди американци, носители на националния дух на Съединените американски щати - Американската фантазия и зачитането на демокрацията, правата на индивида, свободата, равенството и свободите, които са причина за разцвет, триумф и обществена подвижност, реализирани посредством твърдоглав труд и безрезервност!

Като македонски американци, ние сме удовлетворени да забележим резолюцията на Конгреса (House Resolution 741), която предлага септември 2022 година да бъде разгласен за Месец на македонското американско завещание. Идеята за удостояване на македонските американци е добра, защото доста някогашни и сегашни членове на нашата македонска американска диаспора фактически са създали „ скъп принос “ към качеството на живот в Америка.

НАЛИЦЕ Е, ОБАЧЕ ПРОБЛЕМ с формулировката на резолюцията, защото включва израза „ честване на македонския език “. Използвайки „ македонски език “, резолюцията изцяло подценява приноса на македонските американци, които са имигрирали в Америка преди Втората международна война, и приноса на техните потомци, родени в Америка, които са се разпознали и не престават да се разпознават като БЪЛГАРО-езични македонци. „ Македонският език “ е част от новата етническа македонска еднаквост, която придобива видимост чак след Втората международна война със основаването на етническа македонска страна в границите на Югославската федерация.

Нашите американски предшественици преди 1945 година са били македонци и са определяли себе си като „ македонци “, само че са употребявали термина „ МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИ “ или „ български македонци “, с цел да се разграничат от другите етноси в Македония. Преди Втората международна война „ македонец “ не е етнографски, а географски термин и преобладаващото болшинство от македонците преди 1945 година са се определяли като македонски българи. По сходство на жителите на Швейцария, македонците съставляват редица етнически групи, в това число българи, турци, гърци, арумъни (власи), албанци и сефарадски евреи, а българските поданици на Македония се дефинират като български македонци. Македонската част от тяхната еднаквост беше съвсем принадлежност и споделям съвсем, тъй като това не беше страна във физическия смисъл на думата. Въпреки това фактът, че те подкрепяха македонското освободително придвижване, МПО и битката за свободна и самостоятелна Македония, подсказваше, че са македонски патриоти, стремящи се да основат самостоятелна държавност. За тях, тяхната самостоятелна Македония би била като Америка, формирана от доста етноси, които живеят в естетика!

Така че, когато в актуалната резолюция на Конгреса се загатва „ македонският език “, се подценява забележителното болшинство от българо-езични македонци, които са съдействали за величието на Америка. Тази резолюция признава само етническите македонци от предишното и сегашното, които обаче действително в никакъв случай не са били някакъв фактор до интервала след Втората международна война, когато основаната от Югославия днешна Северна Македония, като федерална югославска единица, стартира съществено да предизвиква етническата македонска еднаквост със личен т.нар.„ македонски “ език, благодарение на югославската просветителна система и практики на етническото пречистване.

В резюме, има две македонски идентичности - македонско-българската и етническа македонска еднаквост. Резолюцията Ви би признавала единствено тези, които се разпознават като етнически македонци, тъй като се базира на „ македонския “ език.

Формулировката на резолюцията би трябвало да бъде изменена. Позоваването на „ македонския език “ би трябвало или да се отстрани, или да се добави конкретизиране за две македонски идентичности.

За членовете на Македонската патриотична организация, които имат вяра в своята българска македонска или македонско-българска еднаквост, отпадането на термина „ македонски език “ би било значимо, тъй като българските македонци съвсем постоянно са се наричали просто македонци. Така че считам, че един изменен вид на гореспоменатата фраза, който и двете страни биха могли да одобряват, е следният: Изразявайки поддръжка за оповестяването на месец септември 2022 година за „ Месец на македонското американско завещание “ и за отбелязване на историята, обичаите и културата на македонските американци, които се разпознават като етнически Македонци или като Македонски българи, и отбелязване на техния необикновен принос към Съединените щати.

Запазването на фразата в настоящия ѝ тип би бил „ пестник в лицето “ на голямото болшинство от нашите македонски предшественици и създатели и поддръжници на МПО, които са пристигнали в Съединени американски щати преди Втората международна война и са се разпознали като Македонски българи!

Моля да помислите за преформулиране на резолюцията, с цел да може септември 2022 година в действителност да бъде Месец на македонското американско завещание за всички македонци, без значение от тяхната еднаквост! “, се споделя в Обръщението на МПО.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР