Македонският трябва да стане един от официалните езици на Европейския

...
Македонският трябва да стане един от официалните езици на Европейския
Коментари Харесай

РСМ: Македонският трябва да стане един от официалните езици на ЕС


Македонският би трябвало да стане един от формалните езици на Европейския съюз. Това написа в едностранна декларация от страна на Северна Македония, която ще бъде приложена към протокола от първата политическа междуправителствена конференция, оповестяват локални организации.

В декларацията се показва още, че РСМ няма да одобри да разисква друго решение за македонския език от посоченото в преговорната рамка.

В едностранната декларация се отбелязва, че македонският книжовен език е кодифициран през 1945 година и се основава на диалектите, които са били публикувани на територията на днешна Република Северна Македония.

В декларацията се отбелязва, че „ македонският език се дефинира като славянски език, попадащ в южнославянската група, който през вековете пораства, развива се и се издига до наддиалектен, народен общоприет език на македонския народ “.

„ Македонският език е приет от Третата конференция на Организация на обединените нации за стандартизация на географските имена, извършена в Атина през 1977 година Македонският език се преподава в доста катедри по славистика, във факултети и университети в цяла Европа и света. Дългогодишната му говорна и писмена традиция е безспорен факт в лингвистичната просвета. Литературата на македонски език е притежател на интернационалните награди и самопризнания ", написа още в текста.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР