Македонският президент Стево Пендаровски очаква да възникнат проблеми и обструкции

...
Македонският президент Стево Пендаровски очаква да възникнат проблеми и обструкции
Коментари Харесай

Пендаровски: Има проблеми, но очакваме напредък в отношенията с България

Македонският президент Стево Пендаровски чака да зародят проблеми и обструкции по отношение на използването на контракта с България. Той акцентира, че би трябвало да бъде подкрепена работата на взаимната комисия и да ѝ се обезпечи опция да работи.

Изказването бе направено по време на обичайна посланическа конференция в Скопие. Държавното управление има позиция по този въпрос, би трябвало да бъде подкрепена работата на комисията и да ѝ се обезпечи опция за продуктивна работа. Очакваме сходно отношение и от София, сподели още Пендаровски. Според него не съществуват аргументи от стратегически или политически темперамент работата на комисията да не напредва.

„ Върху взаимната комисия се оказва политическо въздействие, което забавя работата ѝ ", установи президентът и акцентира, че обкръжението към тази комисия се е трансформирало през последните 5-6 месеца и се надява срещата през септември да бъде продуктивна.

През последните две години се следи възстановяване на имиджа на Македония в Европа и света. Налице е явен либерален напредък в страната, съобщи македонският президентът и добави, че страната е демонстрирала европейски метод при решаването на въпроси, които я държаха надалеч от интеграцията в НАТО и Европейски Съюз: разногласието за името с Гърция и контракта за другарство с България.

По отношение на разговора Белград-Прищина Пендаровски съобщи, че би трябвало да се съобщи ясно, че не всяко решение на въпроса е от интерес за района. Това се отнася най-много до решение, предвиждащо смяна на граници и замяна на хора и територии.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР