Македонският президент Георге Иванов няма да гласува на предстоящия референдум

...
Македонският президент Георге Иванов няма да гласува на предстоящия референдум
Коментари Харесай

Македонският президент ще бойкотира референдума на 30 септември

Македонският президент Георге Иванов няма да гласоподава на идния референдум на 30 септември за одобрение на Договора с Гърция и започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз и НАТО.
Това заяви самият Иванов в чужбина по време на срещата си с македонската емиграция в Детройт, Съединени американски щати.
" Аз към този момент гласувах. Гласувах преди 27 години, на 8 септември 1991 година. Аз бях един от тези, които дадоха своя глас за суверенна и самостоятелна Република Македония, със свое име и достолепие. Не правя отстъпка от тази концепция. Поради тази причина няма да гласоподавам на 30 септември. Когато станах президент се заклех, че ще съблюдавам Конституцията и законите на страната. Не правя отстъпка от тази клетва. И заради тази причина няма да изляза да гласоподавам на 30 септември ", сподели още Иванов.
По време на срещата Иванов е призовал присъстващите " да не разрешат някой различен да управлява тяхната съвест и национална горделивост ". Той чака на " референдума жителите на Република Македония да вземат вярно и умно решение ".
" С това Споразумение се трансформира освен името на страната, а се основава една нова полусуверенна страна, с ново име, с нова вътрешно-правна и интернационална правна еднаквост ", сподели още той. Иванов счита, че " без същински промени, без битка против корупцията, без битка против партийния клиентелизъм, няма да има участие в Европейски Съюз и НАТО ". " Дори да приемем нездравословния Договор с Гърция, да променим Конституцията, няма да има автоматизирано участие в Европейски Съюз и НАТО ", сподели още Иванов.
БГНЕС напомня, че преди 10 дни в Скопие дойде персонално генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който даде обещание Република Македония да стане пълновръстен член на Северноатлантическия пакт, в случай че страната ратифицира Договора с Гърция.
И някогашният общоприет секретар на пакта Хавиер Солана прикани македонците да гласоподават със " за " на 30 септември. Миналата седмица в Македония бяха немският и австрийският канцлер, които също приканиха жителите да гласоподават със " за " на референдума. Вчера френският президент Еманюуел Макрон във особено послание прикани жителите на страната да поддържат Договора, тъй като " това е в полза на района, страната и цяла Европа ".
Американският президент Доналд Тръмп също поддържа Договора, а вицепрезидентът Майкъл Пенс персонално одобри македонсикят министър председател Зоран Заев в Белия дом преди три дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР