Македонският президент Георге Иванов е взел решение да не подписва

...
Македонският президент Георге Иванов е взел решение да не подписва
Коментари Харесай

Македонският президент отказа да подпише ратификацията на договора с Гърция за името

Македонският президент Георге Иванов е взел решение да не подписва Закона за ратификация на контракта с Гърция, съобщи организация МИА.

В решението, което кабинетът на македонския президент изпрати през днешния ден на медиите, са посочени аргументите, заради които президентът Иванов няма да подпише указа, заяви МИА.

Македонският президент показва, че няма мандат да подпише указа за обявяване на закона за ратификация на това съглашение.

„ Един от стълбовете на моята политика в изборната стратегия от 2014 година е, че не одобрявам смяна на конституцията за смяна на конституционното име. Не одобрявам хрумвания или оферти, които биха заплашили македонската национална еднаквост, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на общуване. На президентските избори 534 910 жители гласоподаваха за тази моя изборна стратегия и ме избраха на президент на Република Македония “, се споделя в писмото.

В него се показва, че съглашението слага Република Македония в състояние на зависимост и взаимозависимост от друга страна, т.е. Република Гърция.

Македонските депутати на 20 юни с 69 гласа „ за “ и без „ срещу “ и въздържали се в 120-местния парламент ратифицираха контракта с Гърция, подписан на 17 юни в Преспа от външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коздиас.

Според конституцията и правилника на Народното събрание при положение на несъгласие от президента на страната законът още веднъж ще бъде пратен в Народното събрание и още веднъж ще би трябвало да бъде гласуван с безусловно болшинство от общия брой депутати, т.е. да получи зелена светлина от най-малкото 61 депутати.

Законът по-късно отново се изпраща на президента, който съгласно конституцията е задължен да го подпише, отбелязва МИА.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР